За даними прес-центру штабу ООС, чергами з автоматичного станкового гранатомета ворог обстріляв позиції наших захисників поблизу Красногорівки. У результаті обстрілу поранення отримав військовослужбовець ЗСУ. Воїну вчасно надали медичну допомогу та доправили його до лікувального закладу.

На іншій ділянці фронту противник відкрив прицільний вогонь зі стрілецької зброї неподалік Причепилівки, що на Луганщині. Внаслідок обстрілу один військовослужбовець загинув. Також бойовики двічі здійснили і провокативні постріли з підствольного гранатомета в районі населеного пункту Шуми.

«Така зухвалість противника свідчить про те, що збройні формування РФ цілеспрямовано йдуть на зрив домовленостей, що були досягнуті Тристоронньою контактною групою 22 липня 2020 року. Сьогоднішній обстріл укотре доводить, що так зване керівництво ОРДЛО не має на меті досягнути миру», — зазначили в штабі.

Нагадаємо, днями ватажок так званої «ДНР» Денис Пушилін відкрито погрожував знищити укріплення ЗСУ неподалік Шумів під окупованою Горлівкою на Донеччині. Бойовики закидають ЗСУ порушення домовленостей, зокрема риття траншей на цих позиціях.

На закиди бойовиків відреагував командувач об’єднаних сил ЗСУ Володимир Кравченко. «Мною разом із керівником української сторони СЦКК здійснено перевірку фактів, викладених в заяві так званого голови «ДНР» щодо обладнання українською стороною інженерних споруджень біля населеного пункту Шуми Донецької області. За цей період українська сторона порушень домовленостей в населеному пункті Шуми не здійснювала», — наголосив він.

5 вересня моніторингова місія ОБСЄ провела повітряне спостереження біля Шумів і не побачила змін в українських позиціях. Про це йшлося на нараді учасників української делегації в тристоронній Контактній групі за участі міністра оборони, представників генштабу та віце-прем’єра Олексія Резнікова. На нараді в неділю підтвердили: українська сторона чітко й послідовно дотримується режиму припинення вогню.

«Ми дуже цінуємо режим повного та всеосяжного припинення вогню, якого вдалося досягти 27 липня. Саме тому ми постійно стежимо за тим, як виконуються домовленості, й нам важливо, щоб Нормандський процес якомога швидше дав результат. Українська сторона робитиме все для того, щоб не допустити зриву перемир’я на Донбасі», — зазначив голова української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук.