Ланчин — у центрі уваги.

8 вересня голова «Укравтодору» Олександр Кубраков із робочим візитом побував на Івано-Франківщині. У поїздці головного дорожника країни супроводжували народні депутати Зіновій Андрійович, Олена Вінтоняк та Едуард Прощук, голова облдержадміністрації Віталій Федорів та керівники районів.

Начальник Служби автомобільних доріг в області Василь Буджак зустрів Олександра Кубракова на межі з Тернопільською областю. Заодно оцінили важливість ремонту дороги Н-18 Івано-Франківськ — Тернопіль для соціально-економічного розвитку регіону. Адже цей автошлях оптимально з’єднує Прикарпаття зі столицею та центром країни.

«На цю дорогу будуть виділені кошти для належного ремонту. Так само — на а/д М-12 Стрий — Тернопіль — Кропивницький — Знам’янка, ремонт якої триває в сусідніх областях. Автотраса буде оновлена і в межах Івано-Франківської області», — запевнив О. Кубраков.

На соціально-економічних чинниках наголосив народний депутат Едуард Прощук, коли в Калуші презентував проект передачі кількох міських вулиць об’їзної на баланс Служби автомобільних доріг.

«Зміна статусу з комунального на державне підпорядкування сприятиме кращому фінансуванню. Адже на цій об’їзній десятки років не було ремонту, а її оновлення розвантажить місто від транспорту», — акцентував увагу народний депутат.

Затим переїхали на дорогу Н-10 Стрий — Мамалига та міст через річку Луква в селі Боднарів Калуського району, де з перебігом його капітального ремонту присутніх ознайомив заступник начальника Служби автодоріг Любомир Семанів.

Голова «Укравтодору» проінспектував щойно відремонтовану дорогу Івано-Франківськ — Надвірна та назвав її зразком відновлення територіальних доріг. Далі — автошлях Н-09 Мукачево — Львів.

«Головний об’єкт «Великого будівництва» на цей рік — відновлення цієї дороги на всій протяжності. Вона з’єднує Закарпатську, Львівську та Івано-Франківську області. Наступного року беремося за Н-18 та М-12. Важливо, щоб оновленими були туристичні маршрути Прикарпаття та Поділля», — наголосив Олександр Кубраков на прес-конференції, що відбулася в Ланчині Надвірнянського району.

Як відомо, одразу після повені в цьому селищі побував і Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, і Президент Володимир Зеленський. Голова ОТГ Володимир Попович привернув увагу до руйнівних наслідків стихії. Глава держави розпорядився тоді відремонтувати центральну вулицю населеного пункту, що збігається з ділянкою дороги Делятин — Раківчик. Зголосилася благодійно здійснити ремонт із відновленням дощової каналізації та всієї транспортної інфраструктури турецька компанія «ОНУР».

Дорожники не підвели. Новісіньке асфальтобетонне покриття проїзної частини дороги, замощені тротуари, розмітка, освітлення, бар’єрне огородження — все зроблено якісно. Натомість бічні вулички, які найбільше постраждали під час повені, ще потребують уваги. Тож компанія тут і далі працюватиме.

Народний депутат Зіновій Андрійович наголосив на важливості відновлення транспортної мережі після повені, а заодно подякував Олександрові Кубракову за комунікацію та швидке реагування на запити виборців.
Олександр Кубраков відзначив перед журналістами важливість відновлення доріг у гірських Верховинському і Косівському районах Прикарпаття. Однією з них, Р-24 Татарів — Кам’янець-Подільський, голова «Укравтодору» повертався до Києва.

Отож мав нагоду оглянути її ремонт у Городенківському районі. Там працює ТОВ «ПБС», робота — швидким темпом і якісно.

Далі за Городенківським районом цією автотрасою — вже Тернопільщина, шлях до столиці. Тож за один день — екскурс головними дорогами державного значення. Начальник Служби автодоріг Василь Буджак повідомив принагідно, що за амбітним планом «Укравтодору» в області мають намір відновити 148,5 км автошляхів, половина з них — уже тепер із верхнім шаром асфальтобетону.

Івано-Франківська область.

Фото автора.