Координував дії порушників житель області, котрий пообіцяв учасникам грошову винагороду.

Як розповіла начальник відділу комунікацій ГУ НП в області Ольга Лебединська, до Дніпровського відділу поліції повідомили про факт масового підвезення громадян до Запорізького відділення ведення реєстру виборців з метою зміни виборчої адреси, що може бути основою для наступних фальсифікацій під час проведення виборів.

З’ясувалося, що з 5 вересня в цьому відділенні свої виборчі адреси змінили понад 400 жителів міста. Під час опитування люди, що перебували в приміщенні, пояснили, що хочуть змінити виборчі адреси з основного місця проживання в місті Запоріжжя на інші населені пункти, розташовані на території району. Однак усі опитані називали непереконливі й заплутані причини своїх дій.

«Встановили особу координатора виборців. За свідченнями опитаних, ним виявився 29-літній житель Запоріжжя, який пропонував грошову винагороду за зміну виборчої адреси. За якого кандидата необхідно буде віддати свій голос, учасникам фальсифікації не повідомляли. Цю інформацію їм повинні були надати безпосередньо перед голосуванням», — зазначає Ольга Лебединська.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 158 Кримінального кодексу України (надання неправдивих відомостей в орган ведення Державного реєстру виборців або фальсифікація виборчих документів, документів референдуму, підсумків голосування або відомостей Державного реєстру виборців). Вирішується питання про повідомлення про підозру організатору незаконних дій у здійсненні кримінального злочину і громадянам, які надали неправдиві відомості в орган ведення Державного реєстру виборців.