Він відбувся у Слов’янську. До участі в заході долучилися посадовці центральних і місцевих органів влади, бізнесмени, науковці, представники неурядових організацій.

Відкриваючи форум, віце-прем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зазначив: «Щодня з’являються нові івенти, які стосуються цифровізації. Раніше такого не було, і у сфері ІТ ми зробили ривок, якого не було останніх десять років... Де в чому ми вже перші в світі — зокрема, перші запровадили електронні паспорти. Ми працюємо над напрямами, що змінять загальну інфраструктуру, і прагнемо за три роки зробити цифровими всі послуги, які нині є в Україні. Для початку впроваджено портал і додаток «ДІЯ», якими вже користуються п’ять мільйонів наших громадян. Тут постійно з’являються нові сервіси. Так, уже тепер можна відкрити бізнес за три хвилини, отримати документи й довідки та зробити багато іншого».

За словами Михайла Федорова, один із пріоритетів — навчити за три роки шість мільйонів людей основ цифрової грамотності. Також міністерство планує забезпечити покриття території країни високоякісним Інтернетом на 95 відсотків.
Голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко зазначив, що розвиток нових технологій має критичне значення для розвитку області. «Область посідає перше місце в Україні за обсягом реалізації інноваційної продукції промисловими підприємствами, — сказав він. — Розвиток ІТ-технологій потрібен не тільки для того, щоб продемонструвати, що область не стоїть на місці в умовах окупації територій, в умовах наявності лінії розмежування. Цифровізація має дати можливість після звільнення наших земель швидко трансформувати їх і відновити нормальне мирне життя».

На форумі зазначалося, що останнім часом Донецька область разом з усією країною зробили значний крок у питаннях цифрових трансформацій. Утім, на окупованій частині Донеччини час і розвиток зупинилися. Отже, розвиток країни, вільної території Донецької області надаватиме поштовх і призводитиме до того, щоб нині окуповані українські території в майбутньому виходили на належний рівень.

У рамках форуму на панельних дискусіях розглянуто питання перспектив інноваційного розвитку, пошуку джерел фінансування, новітніх методів управління та навчання, а також впровадження інноваційних проектів.

Учасники заходу не раз наголошували: завдяки саме новітнім технологіям проведення форуму стало можливо навіть в умовах пандемії коронавірусу. Завдяки налагодженому онлайн-зв’язку експерти та учасники з різних міст України та Європи активно долучаються до основної аудиторії в Слов’янську.

Вл. інф.