Про це йшлося на засіданні Організаційного комітету з підготовки та відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки під головуванням міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка.

Зокрема прийнято рішення щодо реставрації «Будинку Косачів» у Луцьку та Новоград-Волинського літературно-меморіального музею Лесі Українки, капітального ремонту «білого» та «сірого» меморіальних будиночків Колодяжненського літературно-меморіального музею, що у Ковельському районі Волинської області. Внаслідок тривалої експлуатації та дії природних факторів обидві будівлі перебувають у незадовільному стані.

Волинським краєзнавчим музеєм у 2019-му була виготовлена документація на «Реставраційно-ремонтні роботи пам’яток культурної спадщини «Білого та Сірого будинків Косачів» в селі Колодяжному. Проект пройшов експертизу ДП «Укрдержбудекспертиза» та погоджений Міністерством культури України наприкінці минулого року. Передбачається здійснити комплекс заходів із покращення технічного стану об’єктів та їх фізичного збереження в нинішньому вигляді.

Реставраційно-ремонтних робіт потребує і споруджений у XVIII столітті «Будинок Косачів» у Луцьку — пам’ятка архітектури місцевого значення. Споруда перебуває в незадовільному стані. Є потреба в перекритті даху, гідроізоляції фундаментів та облаштуванні фасаду. Проблема ускладнюється тим, що будинок споруджений на засипаному оборонному рові колишнього Окольного замку.

Підготовча робота до відзначення 150-ліття від дня народження Лесі Українки у Волинській області ведеться ще з початку року. Обласною державною адміністрацією розроблена регіональна програма з відзначення ювілею, яка подана на затвердження обласній раді. На переконання голови облдержадміністрації Юрія Погуляйка, який теж взяв участь у засіданні оргкомітету, проведення комплексу культурно-мистецьких та просвітницьких заходів має велике значення для відродження української культури, утвердження її самобутності та неповторності.

«Це чудовий привід для прочитання, переосмислення та сучасної інтерпретації літературної спадщини Лесі Українки, яка єднає українців і за кордоном, і на теренах рідної Батьківщини посередництвом культурних надбань», — зазначив він.

До відзначення ювілею Лесі Українки залишилося зовсім мало часу. Лише півроку. Про перебіг реставрації згаданих вище об’єктів ми інформуватимемо читачів «Голосу України».

Волинська область.