Саме так — вогнем вогонь здолати. Точніше — артилерійським вогнем із використанням снарядів та ракетних установок. Утопія? Не поспішайте! Запитайте у закарпатському високогірному місті Рахові інженера та винахідника Анатолія Шевчука — і почуєте годинну лекцію про його візії боротьби з планетарним лихом — пожежами.

Причини пожеж — комплексні, однак експерти вбачають взаємозв’язок між вищим ризиком пожеж і зростанням температур, зокрема океанів, що стають теплішими внаслідок зміни клімату.

До речі, лише протягом цього року вогняна стихія наробила чимало біди у лісах на Київщині та Житомирщині, а також на Луганщині та Харківщині. Тож закарпатський винахідник Анатолій Шевчук переймається майбутнім нашої планети. Тому й запропонував оригінальне технічне рішення, в основу якого закладено такий спосіб пожежогасіння, який має унікальну функцію високої мобільності та потужності, тобто уможливлює і упередження, і заданий та достатній вплив на джерело пожежі.

Визначальним фактором застосування способу є також його висока екологічність і, як наслідок, — мінімізація впливу на довкілля.

Наявні сьогодні всі інші сучасні методи в повній мірі цього не передбачають, що водночас обмежує їх ефективне застосування, хоча вони також можуть бути застосовані разом із цим способом.

Винахідник упевнений, що нарешті з’явився унікальний та, можливо, єдиний реальний шанс встигнути врятувати та ефективно захистити довкілля від масштабних пожеж!

У чому ж полягає суть інновації?

Спосіб гасіння лісової пожежі передбачає запуск із пускових установок вогнегасників, споряджених вогнегасною речовиною. При цьому використовують супутникову систему спостереження для оповіщення з наступним оперативним транспортуванням засобів дистанційної доставки вогнегасників, що запускають поодиноким, масованим або залповим способом, диспергування якого забезпечують розривом заряду вибухової речовини дистанційно на висоті 20—25 метрів від землі для гасіння верхової пожежі. Або ж — контактними зривниками. Останні спрацьовують при контакті з деревами чи землею, забезпечуючи гасіння низової пожежі, при якому вогнегасники використовують як головні частини керованих або некерованих реактивних снарядів і/або авіабомб або інші засоби, що заповнюють вогнегасною речовиною — рідким азотом — на стартовій позиції із застосуванням транспортно-заряджаючої і/або заправної машини.

Диспергування та розпилення охолоджуючого засобу і джерела інертного середовища, діючи одночасно та цілеспрямовано, здатні подолати масштабні пожежі.

Реактивний снаряд керується за допомогою газодинамічних рулів на всій траєкторії польоту і має інерціальне наведення з можливістю коригування траєкторії у польоті за сигналом GPS, додатково застосовують реактивний снаряд з відокремлюваною головною частиною.

На свій винахід Анатолій Шевчук отримав патент.

Тепер справа — за інвесторами, які б допомогли винахіднику втілити його ідеї у життя. Хтозна, можливо, завдяки застосуванню вказаного способу буде значно покращено якість нашого життя, а середовище проживання стане для суспільства безпечнішим.

Довідково

Торік платформа Global Forest Watch Fires нарахувала в усьому світі чотири з половиною мільйона пожеж площею один квадратний кілометр і більше. Це на 400 тисяч пожеж більше, ніж у 2018-му. «Кількість пожеж та їхня площа коливаються з року в рік, але загальний тренд такий, що глобально ризик пожеж зростає», — каже доктор Сюзанне Вінтер, яка керує відділом лісів у Світовому фонді дикої природи (WWF).

Як повідомляє Independent, в 2020-му кількість лісових пожеж у світі збільшилася на 13% порівняно з минулим роком. Зазначається, що тільки в Амазонському дощовому лісі їх кількість зросла на 52% порівняно з середнім показником даних за минуле десятиліття і на 24% порівняно з минулими трьома роками.
Сезони лісових пожеж стали тривати приблизно на 20% довше, ніж у 1970-ті, і вони стали більш інтенсивними. 75% лісових пожеж стають результатом підпалу. Разом вони вже викинули в повітря таку кількість вуглекислого газу, яка є еквівалентом річного викиду вуглекислого газу всіх країн-членів ЄС за один рік.

Рахів
Закарпатської області.

Фото Олександра Масляника.