«Усе, що сталося в моєму житті, — це дорога до самого себе через постійне самовдосконалення. Я усвідомив, чи, точніше, відчув, наскільки нелегко, а ще більше — важливо йти цією дорогою і водночас залишатися людиною серед людей. Отож і хочу поділитися тим, як прямував цією важкою, але надзвичайно цікавою дорогою до себе», — наголошує Богдан Будзан у вступному слові до книги «Дорогою до себе».

Богдан Будзан — знаний фахівець з менеджменту і бізнес-освіти, професійний коуч та бізнес-консультант власників та керівників бізнесу. Вчився у вищих навчальних закладах та на спеціальних програмах в Австрії, Англії, Італії, Канаді, США, Швейцарії... Працював на керівних посадах в Інституті електрозварювання ім. Є. О. Патона НАН України, в Секретаріаті Кабінету Міністрів, був президентом і професором Міжнародного інституту менеджменту (МІМ-Київ), професором Міжнародного інституту бізнесу, виконавчим директором міжнародного фонду «Відродження». Отримавши сучасну європейську освіту та надбавши величезний менеджерський досвід, він має що сказати людям. І насамперед порадити їм, як формувати свої життєві цілі, виробляти характер, будувати свої відносини з людьми і врешті-решт досягати успіху.

Власне, через усю книгу проходить головна думка: не треба очікувати манни небесної, ніщо, крім біди і розчарувань, саме собою не впаде на голову кожному з нас. І тільки щоденна цілеспрямована праця над собою, над чужими і своїми помилками зробить ваші прагнення реальністю.

Протягом усього життя доля посилає нам свої виклики, на які мусимо реагувати. Зіткнувся з ними й автор. Причому, ще з дитячих літ — усю родину Будзанів вивезли в Сибір за участь їхніх племінників у національно-визвольному русі.

З великою любов’ю і повагою згадує автор свою бабусю Марту, з якою пройшло його дитинство, її тверду волю і незламний характер — у вихорі кривавого протистояння українського підпілля зі сталінським режимом вона втратила сина і двох онуків, пережила смерть чоловіка, ув’язнення невістки, висилку другого сина з сім’єю до Сибіру. «Коли бабуся осліпла, я лікував її хворі очі, допомагав по господарству, навіть ходив замість неї до церкви, щоб потім переповісти їй, як проходила Служба Божа. У неї я перебрав таку рису як непохитна віра в себе, здатність протистояти труднощам у житті і ніколи не здаватись», — наголошує Б. Будзан.

Кожна людина, яка прагне чогось досягти у своєму житті, повинна навчитися протистояти труднощам. Пам’ятаєте відомі Франкові слова: «Лиш боротись — значить жить». І треба починати це вже зі шкільних років, не опускати руки перед складними обставинами в дорослому віці. А також навчатися стійкості в близьких за духом людей. Такими стали для Б. Будзана неординарні особистості, борці за волю України, зокрема багатолітній в’язень совєцьких таборів, автор Акта проголошення незалежності нашої країни в серпні 1991 року Левко Лук’яненко, вояк УПА Ігор Олещук, який також карався у таборах ГУЛАГу, відомий дисидент, письменник і філософ Євген Сверстюк, з якими автор був добре знайомий і неодноразово бесідував на різноманітні теми.

Знаковими прикладами для вченого стали і визначні особистості, яких він не міг знати. Але всотував у себе, часом навіть підсвідомо, їхні риси характеру, звитяжні вчинки та поведінку в складних життєвих ситуаціях. Так, вивчивши тернистий шлях кардинала Йосифа Сліпого та його заповіти майбутнім поколінням, автор сформулював низку постулатів, зокрема й такий: «Наша велика цінність — це гідність. Не треба соромитись самого себе, але бути справжнім, мати візію майбутнього за межами малих справ, будувати своє життя і діяльність на добрі. Треба бути цілком переконаним: те, що побудовано на злі, западеться, а що на добрі — відродиться, зробить світ кращим».

Богдан Будзан, повертаючись до своєї попередньої праці на різних керівних посадах, починаючи від Інституту Патона і завершуючи Міжнародним інститутом менеджменту (МІМ-Київ), де автор протягом тривалого часу ректорував і 20 травня 2005 року відкрив, на думку багатьох зарубіжних партнерів цього вишу, найкраще у Східній Європі приміщення бізнес-школи. І, звісно, не залишилася поза увагою автора його робота в Секретаріаті Кабінету Міністрів на посаді завідувача відділу з питань власності і підприємництва, а також очільником міжнародного фонду «Відродження». Промовистий факт. Після призначення Богдана Будзана виконавчим директором цієї знаної благодійної організації фінансування відомим філантропом Джорджем Соросом різних програм в Україні з року у рік зростало. Досить сказати, що на четвертому році його керівництва в МФВ вони сягнули майже 20 мільйонів доларів США на рік замість півтора мільйона на початках його роботи у фонді. «Я думаю, що Джордж Сорос йшов на це не тільки тому, що йому подобалося допомагати Україні, а й тому, що у фонді була добре напрацьована стратегія, добротна і прозора звітність, новаторські підходи у використанні його фінансових ресурсів, була довіра й усвідомлення того, що тут нічого не буде вкрадено. В його очах МФВ був одним із найкращих серед майже сорока таких фондів у всьому світі», — пише автор.

Повість-есе «Дорогою до себе» — третя книжка Богдана Будзана. Кілька років тому побачили світ такі неординарні видання, як «Менеджмент в Україні: сучасність і перспективи» та «Роздуми менеджера». Вони, попри доступність викладу, адресовані передусім тим, хто пов’язав свою долю з діловим світом або прагне це зробити. А ось роздуми «Дорогою до себе», пропущені через призму побаченого і пережитого, можна сказати — через власну душу, адресовані масовому читачеві, насамперед — молодому поколінню. Можу тільки пошкодувати, що в мої студентські роки не було можливості читати такі книги — їх у радянські часи просто не друкували. Як на мене, то вже навіть самі заголовки розділів книги викличуть читацький інтерес. Ось деякі з них — «Розвиток здатності діяти, приймаючи ризиковані рішення», «Пізнання світу через вивчення іноземних мов», «Школа поводження в міжнародному середовищі», «Розвиток майстерності спілкування з людьми», «Здатність управляти власними емоціями» і т. д.

Але що це я захопився заголовками. Майже сповідальну книгу Богдана Будзана треба читати-перечитувати. І я вам раджу це зробити.

Дослівно

«Книжка Богдана Будзана — відомого українського вченого, менеджера і громадського діяча — є унікальним поєднанням автобіографії з широкими, можна сказати, глобалістськими роздумами про роль і призначення людини у сучасному світі. Безсумнівними є патріотичні та виховні якості цієї сповіді. Особливо вражає епізод із запаленням свічок, який став метафорою цієї книжки».

Юрій ЩЕРБАК, письменник, дипломат, громадський діяч.

Дослівно

«Богдан Будзан — один з найуспішніших і найсучасніших менеджерів в Україні, особливо розвитку української бізнес-освіти. У цьому ще більше переконуєшся після ознайомлення з пропонованим читачеві, сказати б, підручником раціонального виклику обставинам, побудованому на власному досвіді та на грунті безперестанного самонавчання. Там міститься багато повчального, що корисно осмислити кожному».

В’ячеслав БРЮХОВЕЦЬКИЙ, Почесний президент Києво-Могилянської академії, громадський діяч.