Вони були на території непрацюючих очисних споруд на березі Дністра. Але проблема забруднення річки залишилася.

— Добре, що нарешті забрали від нас ці ємкості, але не це є головною проблемою, — розповіла «Голосу України» сільський голова Цекинівки Ірина Рачковська. — У Дністер продовжують скидати відходи з промислового центру Молдови — міста Сороки. Воно навпроти нашого села на правому березі річки. Очисні не працюють з 2001 року, й відтоді все тече в Дністер. Змінюються керівники в районах на обох берегах, у державах, але нікому з них не вдається зупинити скидання неочищених стоків у річку. З наших криниць неможливо пити воду. Знаю це по собі, бо мій будинок недалеко від берега Дністра.

За радянських часів, у 1965 році, молдовському місту Сороки виділили п’ять гектарів землі на лівому українському березі Дністра в згаданому селі Цекинівка Ямпільського району. У 1980-му молдовани збудували очисні споруди. Побутові та промислові відходи переправляли трубопроводом по дну річки на лівий берег, де їх обробляли на очисних спорудах.

Незважаючи на те, що об’єкт було розташовано за межами населеного пункту, «аромати» сусіднього міста змушували місцевих мешканців час від часу наглухо зачиняти вікна і двері у сільських будинках. Особливо тоді, коли траплялися пориви на трубопроводі, частина якого проходила вздовж берега. Відходи забруднювали ґрунти, потрапляли в підземні води, все це створювало соціальну напругу.

На початку 1990-х питання молдовських очисних винесли на обговорення на рівні двох держав. Сусіди пообіцяли збудувати очисні на своїй території. У 2001 році об’єкт у селі Цекинівка перестав працювати. Нові очисні молдовани не збудували дотепер. Відтоді все тече в річку...

Та й на старих, як кажуть у Цекинівці, не прибрали після себе сміття. Гори відпрацьованого намулу залишаються на території об’єкта, їх теж мали вивезти. Три напівзруйновані будівлі, дві з яких 2-поверхові, металеві конструкції, трансформаторна підстанція, паркан — це те, що залишилося від молдовських очисних на українській території.

Громада неодноразово порушувала питання вивезення хоча б ємкостей з-під хлору. Голова Вінницької облдержадміністрації Сергій Борзов після зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Молдови в Україні Русланом Болбочаном досягли домовленості, що молдовська сторона не стане заперечувати, аби вінничани прибрали їхнє майно.

Як повідомили у Вінницькій ОДА, молдовський дипломат вирішував питання в уряді своєї країни, де надали згоду на те, щоб контейнери вивезли із села.

Роботи виконували працівники обласного комунального підприємства «Вінницяводоканал», які працюють з рідким хлором. На території названого підприємства зберігатимуть вивезені ємкості.

Тим часом у Цекинівці сподіваються, що обласна влада так само активно приверне увагу на державному рівні до вирішення головного питання — зупинення забруднення Дністра.