Цими днями райцентр Гоща, що на Рівненщині, приймав делегацію Асоціації міст України, яка вивчала досвід роботи стратегічного відділу Гощанської селищної ради, Гощанського районного відділу культури, районного центру для дітей та молоді, а також культурну спадщину Гощанського району. Цікавило гостей і сьогодення цього невеличкого, але самобутнього, зі своїм «обличчям» райцентру Рівненщини.

Цікавість делегації задовольнив голова Рівненського регіонального відділення Асоціації громад і водночас Гощанський селищний голова Микола Панчук (на знімку). Розповідаючи про промисловість селища, наголосив, що переважна більшість підприємств належать до харчової промисловості, оскільки Гощанський район — аграрний і вирощене та зібране на селі потрібно переробляти.

— Серед великих бюджетоутворюючих підприємств — «ПриГОЩАйся», «Медовий край», «Гощанські ковбаси», «Гощанські сири», «Като Груп», яке виробляє обладнання для харчової промисловості, швейна фабрика, що виготовляє одноразовий медичний одяг, «Хай Чікен» (птахоінкубатор, підприємство з вирощування курей) та інші, — розповів Микола Панчук. — Усі ці підприємства сучасні, у їх модернізацію вклали кошти вітчизняні інвестори. А ось швейна фабрика — це підприємство з іноземними інвестиціями, португальськими.

— До речі, інвестори не минають нашої Гощі, — продовжив Микола Панчук. — Нині будують сучасний готельно-ресторанний комплекс, селищна рада надала чотири земельні ділянки під інші інвестиційні проекти. Є пропозиції від інвесторів з Монако про створення у нашому селищі центру реабілітації тварин, ми їх розглядаємо.

— Інвестори знайшлися і для доведення до ладу кількох незавершених об’єктів, що стояли пусткою і псували загальний вигляд райцентру. Так, один з інвесторів взявся за незавершене ще з радянських часів будівництво приміщення райкому партії — планує тут зробити елітний пансіонат для людей похилого віку, — продовжує Гощанський селищний голова. — Знайшовся інвестор і для переобладнання недобудованого приміщення під багатоквартирний житловий будинок. До речі, у нашому селищі за останні двадцять років не було активного житлового будівництва, хіба що за винятком індивідуального. Нарешті ця справа зрушила з місця: інвестор побудував чотириповерховий багатоквартирний будинок, що, сподіваюся, дасть початок більш активному. Скажімо, селищна рада виготовляє детальний план території у центрі селища під будівництво житлових будинків для молодих сімей, молодих спеціалістів, вчителів, медиків, для воїнів АТО. До речі, ми надали атовцям не лише з Гощі, а й з усього Гощанського району земельні ділянки по 12—15 соток на двох масивах для індивідуального житлового будівництва.

Микола Панчук розповів, що у Гощі проводиться капітальний ремонт приміщення під ЦНАП коштом місцевого бюджету. А ось після завершення цих робіт за програмою ULEAD будуть закуплені спонсорами оргтехніка, меблі, програмне забезпечення, проведуть навчання для працівників ЦНАПу.

Гощанський селищний голова поділився планами на майбутнє щодо залучення інвесторів, зокрема до будівництва сучасного сміттєпереробного заводу, який міг би обслуговувати не лише Гощанський, а й сусідні райони. Це дуже актуальна проблема, наголошує Микола Панчук. Поки що у Гощі роблять перші кроки з утилізації: запровадили роздільне збирання сміття, комунальники сортують і здають пластик, склотару, макулатуру, а виручені, хоч і невеличкі, кошти використовують на потреби підприємства. Проблему цю реальніше буде розв’язати з утворенням Гощанської ОТГ.

Мріють гощанці й про сучасний спортивний комплекс з басейном у селищі. Цей проект планують втілити у найближчому майбутньому чи з допомогою інвесторів, чи з допомогою держави.

Гостям Гощі Микола Панчук розповів, що завдання восьми місяців з наповнення місцевого бюджету виконано на 108 відсотків, це при тому, що до нього сплачують земельний, єдиний податки, податок на нерухомість, а податок з доходів фізичних осіб йде у районний бюджет.

Одне слово, Гоща розвивається.

Фото надано автором.