На цьому 30 вересня наголосив Головнокомандувач ЗC України генерал-полковник Руслан Хомчак під час участі у засіданні очільників збройних сил країн Вишеградської групи у форматі з Україною, яке відбулося у Варшаві, Республіка Польща.

— На сьогодні роль і вагомість таких регіональних форматів співпраці, як Вишеградська група, значно зростають. Отож існує гостра необхідність у поглибленні не лише нашої комунікації, а, насамперед, практичної взаємодії, — наголосив генерал-полковник Руслан Хомчак.

Нещодавно група авторитетних європейських політиків і експертів, коментуючи агресивні дії Росії, визнала, що сьогодні Збройні Сили України, захищаючи територію України, виступають у ролі оборонного форпосту демократичних сил, який протидіє неоімперській політиці Росії.

Головнокомандувач ЗC України генерал-полковник Руслан Хомчак поінформував партнерів про безпекову обстановку на Донбасі та триваючу російську агресію, про ситуацію на лінії розмежування в рамках проведення Операції об’єднаних сил.

— На лінії розмежування на Донбасі діє повний і всеосяжний режим припинення вогню. Його запровадження дало змогу істотно знизити вогневу активність противника, однак ймовірність відновлення локальних бойових дій залишається, — зазначив генерал-полковник Руслан Хомчак та наголосив на важливості подальшої міжнародної підтримки нашої держави з протидії агресору і взаємодії України з НАТО і ЄС у цьому контексті.

Головнокомандувач Збройних Сил України відзначив також надзвичайно тривожну ситуацію з поширенням COVID-19 у тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей, чому сприяють глибока економічна криза на не підконтрольних уряду України територіях та катастрофічне руйнування окупантами соціальної інфраструктури.

Окрему увагу генерал-полковник Руслан Хомчак приділив стратегічним командно-штабним навчанням «Об’єднані зусилля-2020».

— Участь у СКШН «Об’єднані зусилля-2020» представників збройних сил країн НАТО стала важливим стримувальним чинником на шляху агресивних намірів ворога. У свою чергу українські штаби та підрозділи змогли протестувати елементи управління із J-структурою та рівень взаємосумісності із західними партнерами, — зазначив генерал-полковник Руслан Хомчак, наголосивши на попередніх підсумках. По-перше, проведення СКШН ЗС України «Об’єднані зусилля-2020» дало змогу відпрацювати сценарій всеохопної оборони країни, який передбачає використання військового та цивільного потенціалів держави для відбиття агресії. По-друге, ці навчання стали кроком уперед у розвитку асиметричних можливостей протидії гібридним діям противника.

На завершення зустрічі генерал-полковник Руслан Хомчак подякував країнам Вишеградської групи за підтримку та допомогу в лікуванні і реабілітації поранених українських військовослужбовців, участь у заходах індивідуальної та колективної підготовки.

— Ми цінуємо атмосферу довіри та відкритого діалогу і сподіваємося на їх розширення. Конструктивні штабні переговори на рівні представників генеральних штабів, оперативних командувань та окремих бригад дадуть змогу визначити оптимальний рівень співпраці, напрацювати алгоритм спільних дій у разі виникнення кризової ситуації й наповнити нашу співпрацю конкретними заходами, — зазначив він.

ДОВІДКОВО

15 лютого 1991 року лідерами Польщі, Угорщини та Чехословаччини підписано Угоду щодо створення Вишеградської групи. Починаючи з січня 1993 року, після створення Чеської та Словацької Республік, Вишеградська група складається з чотирьох країн.

Управління зв’язків з громадськістю Збройних Сил України.

Фото Служби зв’язків з громадськістю збройних сил Республіки Польща.