1 жовтня 2020 року, за декілька днів до 22-го двостороннього саміту Україна — ЄС, відбулось неформальне онлайн-засідання Бюро Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС.

Під час засідання відбувся відкритий обмін думками щодо очікувань та пріоритетів майбутнього двостороннього саміту, який повинен принести важливі результати та міцно закріпити зусилля України щодо впровадження реформ на шляху до подальшої європейської інтеграції. Україна повинна отримати належну підтримку та стимули для реалізації амбітного та надійного порядку денного реформ та його впровадження. Ми поділяємо переконання, що допомогу ЄС слід використовувати та розподіляти для вирішення довгострокових соціальних та економічних наслідків пандемії COVID-19.

Ми також обмінялись думками щодо стану реформ та поточної законодавчої роботи Верховної Ради України у сфері електронних комунікацій, енергетичних ринків, Європейського зеленого курсу, верховенства права та боротьби з корупцією.

Ми ще раз наголошуємо на нашій спільній рішучості щодо важливості дотримання міжнародного права та принципу територіальної цілісності. У зв’язку з цим під час засідання ми зосередили увагу на нещодавній пропозиції, проголошеній Президентом Володимиром Зеленським на Генеральній Асамблеї ООН, щодо створення міжнародної Кримської платформи для деокупації півострова.

Ми обговорили поточний стан справ у наших спільних сусідів, зокрема, ситуацію в Білорусі та збройний конфлікт, який триває у Нагірному Карабасі.

Також у нас відбувся відвертий обмін інформацією про майбутні місцеві вибори в Україні, оскільки вони є важливим кроком у рамках реформи демократизації та децентралізації в Україні.
Ми підкреслюємо наше спільне переконання щодо суттєвої доданої вартості наших обговорень та парламентської співпраці загалом у рамках Угоди про асоціацію. Ми залишаємось повністю відданими продовженню діяльності парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС за допомогою цифрових засобів та відеоконференцій, проте також визнаємо, що вони не можуть повністю замінити наші постійні особисті контакти.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.