Це один з найдосвідченіших міських голів Харківської області, член правління Асоціації міст України, кандидат наук з державного управління, яка за свою працю має безліч різних нагород.

— Галино Миколаївно, розкажіть про себе, своє професійне становлення до посади, яку обіймаєте, та шлях до успіху.

— Моя мала батьківщина — село Михайлівка, що на Вінниччині. Саме тут я набула свій перший життєвий досвід, виховуючись у дружній і люблячій родині та навчаючись у місцевій школі, де мені прищепили головні людські цінності. Потім були роки навчання в Могилів-Подільському монтажному технікумі, Харківському державному технічному університеті будівництва та архітектури, Харківському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України.

Моя трудова біографія не дуже різноманітна. Перші кроки в професії зробила саме на чугуївській землі — як молодий інженер-технолог заводу «Гідрозалізобетон». Старший інженер господарчої групи відділу освіти, завідувач відділу ЖКГ міськ-виконкому, заступник чугуївського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради виконавчого комітету — на всіх цих посадах намагалася працювати сумлінно та з повною віддачею. У 2002 році чугуївці вперше виказали мені довіру та обрали міським головою. Безумовно, не все відразу виходило, були нерозуміння, образи і навіть розчарування, відчувалася нестача управлінських навичок. Але значні зусилля та самовдосконалення, цілодобова робота над помилками, вивчення успішного досвіду управління громадами своїх колег, торування шляхів в «потрібні» кабінети і відомства — все було підпорядковано одній меті — турботі про благополуччя чугуївської громади.

— Щороку в Чугуєві відбуваються позитивні зрушення, які бачить кожен житель. У чому їх запорука?

— Насамперед у злагодженій та дієздатній команді однодумців з добрими організаторськими та управлінськими талантами. У нашому баченні — стратегія розвитку міста та наполегливості в досягненні поставлених завдань, умінні вибудовувати відносини з діловими партнерами, кровній зацікавленості в реалізації різних програм і проєктів, спрямованих на покращення умов проживання. А ще, найголовніше, — у партнерстві з громадою — ми не лише вивчаємо запити та потреби людей, а завжди активно підтримуємо та реалізуємо їхні ініціативи, залучаємо до процесів управління містом, надаємо кожному можливість почуватися господарем, взяти частинку відповідальності за долю міста на себе особисто.

— Які з реалізованих проєктів ви вважаєте найвдалішими та найкориснішими для громади?

— Таких проєктів дуже багато. Кожен по-своєму значущий. За останні роки місто істотно упорядкували, модернізували інфраструктуру: новими барвами розцвіли паркові зони, з’явилися хороші дороги і тротуари, до невпізнання змінилися заклади освіти, культури, соціальної сфери, радують жителів десятки обладнаних дитячих ігрових та спортивних майданчиків.

Абсолютно на новий сучасний рівень вийшла сімейна медицина. Два роки тому ми створили міський центр первинної медико-санітарної допомоги, і тепер у кожному мікрорайоні міста жителі отримують якісні та доступні медичні послуги у відбудованих амбулаторіях.

У нас створено та вже два роки успішно працює Центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Шанс», у якому сотні особливих дітей не тільки з Чугуєва, а й із сусідніх громад отримують широкий спектр якісних послуг на надсучасному обладнанні. Територіальний центр соціального обслуговування надає низку послуг самотнім мешканцям похилого віку, з фізичними та інтелектуальними вадами, пенсіонерам, тимчасово переміщеним особам. Великим попитом користуються в підопічних терцентру нещодавно побудована соляна кімната, тренажерний зал, можливість споживати кисневі коктейлі та отримувати інші оздоровчі процедури.

Нам вдалося значно модернізувати наші заклади освіти, зміцнити їхню матеріально-технічну базу, оснастити комп’ютерним та медійним обладнанням, створити у них сучасні освітні простори з навчальними класами та рекреаційними зонами, з медіатеками, хабами, що значно поліпшило умови для якісного навчально-виховного процесу. Значну увагу приділяємо розвитку інклюзивного простору. Також у цих закладах проведено низку заходів з енергоефективності, що дало змогу суттєво знизити вартість енергоносіїв.

Звичайно, серед наших найкорисніших та найпотрібніших чугуївцям проєктів — реконструкція вкрай зношених водопровідних мереж. Уже виконано певний обсяг робіт із заміни старих водогонів, що скоротило кількість аварійних ситуацій.

Безперечно, робота в цьому напрямі триватиме. Ми відчуваємо результати системної багаторічної роботи з ремонту внутрішньоквартальних доріг та тротуарів. Відремонтовано й дорожнє покриття на основних міських вулицях, приводяться до належного стану інші дороги, і ці роботи також триватимуть. Останніми роками нам вдалося значно поповнити парк спецтехніки наших комунальних підприємств, що підвищило і якість послуг, що надаються, і загалом ефективність роботи комунальних служб.

— Галино Миколаївно, Чугуїв відомий далеко за межами Харківщини й України як культурна перлина Слобожанщини та батьківщина художника зі світовим ім’ям Іллі Рєпіна. Завдяки чому підтримується імідж міста?

— Безумовно, ім’я великого І. Рєпіна зобов’язує, і ці обов’язки для нас надзвичайно приємні та значущі. Адже це своєрідний бренд нашого міста, завдяки якому про нас знають чи не в усьому світі. Тож для нас увічнення пам’яті видатного земляка та продовження рєпінських традицій — справа честі.

Садиба Художньо-меморіального музею Іллі Рєпіна, де певний час жив та писав полотна майстер, наскрізь пронизана особливою творчою атмосферою, доторкнутися до якої щорічно приїздять тисячі людей. Нашим популярним івентом став Міжнародний рєпінський пленер, що вже двадцять років поспіль збирає на чугуївській землі художників з різних країн, аби надихнутися могутньою живописною енергетикою наших місць, де свого часу був злеліяно талант самого
І. Рєпіна. Міжнародний рєпінський пленер — це унікальний мистецький захід, який за роки свого існування посів гідне місце в літописі культурного життя всієї країни. Щороку ми намагаємося вишукувати нові формати проведення цього культурного заходу, реалізуємо цікаві творчі проєкти. Так, у 2018 році Чугуїв став переможцем всеукраїнського конкурсу «Малі міста — великі враження», що дало змогу провести по-особливому яскраве свято — широкомасштабний тритижневий культурно-мистецький фестиваль. У його рамках було встановлено рекорд, який вписано до Книги рекордів України, — найбільша виставка професійного пленерного живопису просто неба, яка зібрала 271 роботу учасників цього заходу.

Саме на чугуївській землі традиційно вручається премія імені І. Рєпіна за видатні твори живопису та графіки, скульптури, монументального та декоративно-ужиткового мистецтва. А в художній галереї нашого міста, що розміщена у величній історичній будівлі корпусу топографів (де свого часу пізнавав ази мистецтва юний І. Рєпін), представлена найбільша виставка робіт лауреатів цієї престижної премії.

У нашому місті надзвичайно активна та талановита художня спільнота — справжні продовжувачі рєпінських традицій реалізму в живописі, які мають хороші звання. Творчим об’єднанням майстрів та художників Чугуєва постійно проводяться виставки на арт-алеї в центрі міста, відбувається дружнє спілкування однодумців.

Чугуївська дитяча художня школа, якій більш як 50 років, — одна з найкращих у області та країні. Її вихованці — щорічно у числі переможців міжнародних та всеукраїнських мистецьких конкурсів та фестивалів.

Значна робота проводиться з метою туристичної привабливості міста. Розроблено цікаві пішохідні маршрути, до яких увійшли місця та об’єкти, пов’язані з життям та творчістю Іллі Рєпіна. А за допомогою аудіогіда гості міста можуть самостійно ознайомитися з нашими історичними та культурними надбаннями.

— Чи на все заплановане та бажане вистачає коштів у міському бюджеті?

— На жаль, не на все. Але це не привід відмовлятися від наших планів та нехтувати потребами жителів. Звичайно, розуміємо, що все й відразу зробити неможливо. Але до цього треба прагнути всіма силами і використовувати всі наявні можливості. Так і намагаємося робити.

Ми маємо значний досвід успішної участі в зарубіжних, всеукраїнських, обласних проєктах розвитку громад, завдяки чому було залучено в місто десятки мільйонів гривень інвестиційних коштів. Особливо хотіла б відзначити розуміння та сприяння з боку Харківської обласної державної адміністрації та Харківської обласної ради в питаннях отримання додаткового фінансування для виконання наймасштабніших робіт на об’єктах міської інфраструктури.

— Галино Миколаївно, чи вважаєте ви успіхи Чугуєва і своїми власними досягненнями?

— Звичайно. Упевнена, що маю на це право. Адже багато років працювала саме задля розквіту свого міста, яке люблю всім серцем. Вважаю, що нинішні успіхи громади — це плоди спільних зусиль депутатів міської ради, працівників виконкому, вуличних комітетів, громадських об’єднань, бізнес-спільноти та всіх чугуївців. І кожен мешканець може вважати успіхи Чугуєва і своїми досягненнями, тому що ми усі разом — єдина родина, яка будує спроможну, самодостатню та сильну громаду, а отже сприяє розквіту  Харківщини зокрема і України загалом.

Бесіду вів Олег СУПРУН.

Фото надано автором.