А райцентр Перечин уже тиждень «червоний». Та найгірше, що лікарні в Ужгороді заповнені майже на сто відсотків, тому нових хворих просто нікуди класти. І їх протягом останніх кількох днів змушені перевозити до Мукачева і Сваляви, хоча тамтешні лікарні з такими темпами приросту хворих будуть швидко заповнені. Щоб осягнути, яка ситуація склалася, наведемо конкретні приклади: у Центрі легеневих хвороб ліжка поставили вже в коридорі; схожа картина і в Ужгородській міській лікарні. Там уже три відділення перепрофілювали для ковідних хворих. І всі 100 ліжок зайняті. Хворі переважно тяжкі, потребують кисневої терапії. Наразі усі апарати ШВЛ та кисневі концентратори задіяні.

Обласна інфекційна лікарня при наявних 80 ліжках лікує вже 81 хворого. Лікарі б’ють на сполох: треба якнайшвидше розширяти ліжко-місця та негайно вживати протиепідемічних заходів.

Нині найгірша ситуація в Ужгороді. Голова ОДА Олексій Петров наголосив: органи місцевого самоврядування несуть відповідальність за дотримання карантинних вимог і обмежень, а також за проведення заходів для унеможливлення поширення інфекції. Проте за ці два місяці, коли місто було у помаранчевій зоні, належних заходів міська влада не вжила, і тепер ситуація вийшла з-під контролю. Тому державна комісія ухвалила рішення перейти на жорсткі обмеження, запровадивши червону зону.

Очільник області додає: мав розмову з підприємцями, пояснив критичність моменту, а також звернувся до ужгородського міського голови, щоб той особисто очолив міську комісію ТЕБ та НС і взяв на себе відповідальність за ситуацію.

Медики теж закликають краян дотримуватися правил карантину, а чиновників — ужити жорстких заходів, щоб перервати ланцюг поширення інфекції. Інакше — біда! Адже людське життя має найвищу цінність порівняно з економічними та іншими благами. Зокрема, головний лікар Закарпатської обласної клінічної лікарні ім. Андрія Новака Юрій Яцина у спеціальному відеозверненні до закарпатців наголосив на критичній ситуації й просить краян серйозно ставитися до свого і здоров’я ближніх. Для наочності розмістив «коронавірусні» фото (на знімку) і відео з буднів лікарні, яку очолює.

Водночас підприємці просять владу зробити все, щоб хоча б якось допомогти пережити ці складнощі й дозволити працювати ресторанам, кав’ярням та деяким іншим закладам, адже без роботи і без засобів до існування залишаються сотні й сотні сімей.

Тож на цьому тлі очільник області Олексій Петров звернувся до Державної комісії ТЕБ та НС із проханням переглянути окремі обмеження, введені у регіонах, де встановлено червоний рівень епіднебезпеки.

Зокрема, через запевнення представників органів місцевого самоврядування Ужгорода щодо того, що вони беруть на себе повну відповідальність з питань контролю за дотриманням мешканцями усіх необхідних протиепідемічних обмежувальних заходів. Тому Олексій Петров просить міністра охорони здоров’я України «внести зміни в пропозиції, надані регіоном листом від 29 жовтня». Пропонуємо встановити такі обмеження: приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері культури, крім відвідувачів «автоконцертів»; приймання відвідувачів у кінотеатрах (крім «автокінотеатрів»); приймання відвідувачів в інших закладах розважальної діяльності; відвідування отримувачами соціальних або реабілітаційних послуг установ і закладів, що надають соціальні або реабілітаційні послуги сім’ям, особам, які перебувають у складних життєвих обставинах (тимчасове, денне перебування), крім установ і закладів, які надають соціальні послуги екстрено (кризово), центрів обліку безпритульних осіб, мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, соціального патрулювання.

Керівник ОДА при цьому зауважив, що міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Ужгорода бере на себе зобов’язання запровадити додаткові обмежувальні заходи та дозволити винятково: відвідування закладів дошкільної та початкової освіти, регулярні перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах для працівників, які забезпечують життєдіяльність міста; приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування винятково з 7:00 до 20:00; відвідування отримувачами соціальних або реабілітаційних послуг установ і закладів, що надають соціальні або реабілітаційні послуги сім’ям, особам, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Одне слово, тут розрахунок — лише на свідомість самих громадян.

Доречно додати, що рішенням Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій «Укрзалізниця» припиняє продаж квитків з окремих залізничних станцій. Зокрема, з 00:01 2 листопада закрито продаж квитків із залізничних станцій: Берегове, Волосянка-Закарпатська, Великий Березний, Кострина, Перечин, Ставне, Ужгород на низку поїздів. До врегулювання ситуації потяги прослідують через ці станції без посадки пасажирів. Висадка проводитиметься за встановленим порядком. Також змінено маршрути курсування поїздів.

А ось інформація щодо ситуації з COVID-19 на Закарпатті станом на 9 годину ранку 2 листопада: 7 053 закарпатці, у яких було підтверджено коронавірус методом ПЛР, одужали. Протягом 1 листопада у 216 осіб підтверджено коронавірус методом ПЛР. А загалом з початку пандемії у 14 911 закарпатців встановлено діагноз «COVID-19», з яких  1 360 — медики та 820 — діти.

На жаль, 378 осіб померло, за минулу добу — троє із підтвердженим діагнозом цієї пошесті.

Станом на ранок 2 листопада в області проведено 116 960 досліджень на COVID-19 методом ПЛР, 1013 — за добу.

Коли верстався номер. Закарпатська ОДА звернулася до прокуратури через саботаж владою Ужгорода рішення комісії ТЕБ та НС.

Міська влада Ужгорода регулярно не виконує рішення державної та регіональної комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, чим призвела до потрапляння обласного центру Закарпаття до червоного рівня епіднебезпеки, констатують в облдержадміністрації.

Наразі лікарні Ужгорода заповнені на 100 відсотків, і тяжких хворих змушені направляти в інші райони області.

Так, 21 жовтня регіональна комісія зобов’язала розширити кількість лікарняних ліжок для хворих на коронавірус до 30 відсотків, а 30 жовтня — до 50 відсотків. 29 жовтня розпорядженням керівника державного рівня — міністра охорони здоров’я України Максима Степанова — передбачено створення на базі КНП «Центральна міська клінічна лікарня» м. Ужгорода багатопрофільного ковідного шпиталю. Та всі рішення, станом на 2 листопада, не виконано та саботуються, наголошують в ОДА і додають, що невиконання рішення комісії — пряма відповідальність міської влади, яка є власником закладу.

Також сказано, що в суботу під час транспортування мешканця Ужгорода до Виноградівської районної лікарні через невиділення додаткових ліжок в Ужгороді хворий, на жаль, помер. Родині обласна влада висловила щире співчуття.

На завершення сказано: «Закарпатська ОДА офіційно звертається до прокуратури області з вимогою провести розслідування щодо визначення відповідальних за смерть містянина».

Ужгород.

Фото надано  головним лікарем Юрієм Яциною.