ЄС утворився на підставі підписаного 7 лютого 1992 року Маастрихтського договору, який набув чинності 1 листопада 1993-го i заклав основи існування Єдиної Європи в тому вигляді, в якому ми знаємо її сьогодні.

Утім, ця дата стала лише вінцем довгого євроінтеграційного процесу, започаткованого одразу після Другої світової війни. Країни нашого континенту зрозуміли, що стати впливовими гравцями на планетарному рівні зможуть лише об’єднавшись. Недарма праобразом ЄС була Спільнота вугілля і сталі, яка, серед інших, об’єднала й колишніх ворогів — Німеччину та Францію.

Прагнення України стати частиною великої європейської родини виникло з набуттям незалежності. Та, незважаючи на те, що зірка євроінтеграції завжди приваблювала офіційний Київ, тернії на шляху до неї часом здавалися нездоланними. Через спроби відійти від західного курсу почалася Революція гідності, одним з головних гасел якої було: «Україна — це Європа!». Про це не варто забувати навіть сьогодні, коли курс на євроінтеграцію зафіксовано у Конституції.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.