Після виведення незаконних збройних формувань і демілітаризації ОРДЛО треба налагоджувати мирне життя, враховуючи думку людей, котрі там живуть. Про це вкотре за останні кілька днів після повідомлення про підготовлений Україною «План спільних дій» для Тристоронньої контактної групи заявив у програмі «5 вопросов на злобу дня» на телеканалі «Дім» голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук.

За словами Кравчука, якщо сьогодні провести вибори в цих регіонах, «це зовсім не означає, що ці райони будуть одразу схожі на ті райони, де не було воєнних дій і навали різних військових і політичних сил».

Нещодавня його заява про розроблений план, який містить пропозицію про повне припинення конфлікту і демілітаризацію ОРДЛО, аби створити умови для проведення там місцевих виборів 31 березня 2021 року, спричинила неоднозначну реакцію і в Україні, і в світі. Каменем спотикання стала дата проведення місцевих виборів. По-суті, ця покрокова інструкція миру для Донбасу повторює Мінські домовленості — спочатку реалізація безпекової складової, потім — політичної. Нагадаємо, Кремль наполягає на першочерговості політичних кроків і намагається легалізувати так звану формулу Штайнмаєра. Але надшвидкість виконання «виборного» пункту з боку України (Кравчук офіційно представляє позицію Києва у переговорному форматі Україна—ОБСЄ—Росія) робить той план нездійсненним хоча б з точки зору міжнародних правових процедур.

Своєю чергою постпред України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ заявив, що РФ блокує будь-який прогрес у мирних переговорах щодо Донбасу, вимагаючи від Києва спочатку легалізувати окупаційні адміністрації.

«Це демонструє незмінну політику Росії щодо запобігання будь-якому суттєвому прогресу у врегулюванні конфлікту, доки Україна не виконає вимоги Кремля щодо легалізації російських окупаційних адміністрацій в окупованих районах Донбасу та не змириться з відмовою Росії виконувати свої зобов’язання щодо виведення військ з Донбасу», — заявив Цимбалюк.

Очільник місії України при ОБСЄ наголосив на загостренні ситуації на Донбасі після низки прицільних обстрілів позицій ЗСУ з боку російських окупаційних сил. За його словами, ситуація залишається крихкою і «може різко погіршитися, щойно російська сторона ухвалить таке рішення».

До речі, за інформацією штабу ООС, за добу (на ранок 6.11) проросійські збройні формування одинадцять разів порушили режим тиші у районі Старогнатівки, Авдіївки, Водяного, Попасної, застосовуючи стрілецьку зброю, гранатомети різних систем, великокаліберні міномети, заборонені Мінськими домовленостями, а також безпілотники для скидання пострілу ВОГ-17. Внаслідок підриву ВОГ-17 один український захисник зазнав осколкових поранень.

Тим часом Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування готується запросити голову української делегації в ТКГ Леоніда Кравчука на засідання через його заяви про вибори в ОРДЛО 31 березня 2021 року. Про це у коментарі інформаційній агенції «Укрінформ» повідомив перший заступник голови комітету Роман Лозинський. За його словами, жодних звернень від представників ТКГ щодо напрацювання законопроекту, який має забезпечити місцеві вибори в ОРДЛО 31 березня 2021 року, до комітету не надходило.

«Цей план має бути напрацьований у Верховній Раді, має бути консенсус. Ми не повинні воювати один з одним, ми повинні мати єдину спільну проукраїнську позицію. А представники ТКГ мають її реалізовувати, обстоювати, представляти», — наголосив Лозинський.

Крім того, народний депутат наполягає на ухваленні проекту постанови № 4177, яка рекомендує Президентові реагувати на антиукраїнські заяви представників України у міжнародних дипломатичних представництвах.