Таким чином, буде задіяно половину всього ліжкового фонду країни. Про це заявив у Дніпрі міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

За його словами, це буде максимально критична кількість, яку можна буде виділити без шкоди для надання меддопомоги хворим з іншими захворюваннями.

Що стосується Дніпропетровщини, то для пацієнтів з коронавірусом у 25 лікарнях регіону обладнано 4 368 ліжок. Нині вони заповнені майже на 54%. Область готова збільшити цей обсяг ще на три тисячі. У планах — половину загального ліжкового фонду регіону відвести під надання меддопомоги хворим з коронавірусом. Загалом це буде 7,5 тисячі ліжко-місць.

Очільник міністерства акцентував, що в регіонах, які перебувають у помаранчевій або червоній зонах карантину, заборонені планові операції. Мета — звільнити місця й лікарів для пацієнтів з коронавірусом. Але це не стосується операцій онкохворих і ургентних випадків.

«Якщо пацієнт може спокійно прожити до півроку без операції, без загрози для життя й здоров’я, лікар зобов’язаний прийняти рішення про її скасування», — розповів Максим Степанов.

Водночас найважливішою складовою успішного лікування залишається професіоналізм медиків. Саме вони — на передової боротьби з COVID-19.

«Сьогодні ознайомився з роботою чотирьох лікарень Дніпропетровщини: обласної ім. Мечникова, 4-ї і 16-ї у Дніпрі й Слобожанської центральної. У всіх закладах досить кваліфікований підхід до надання допомоги хворим з коронавірусом: і в інфекціоністів, і в анестезіологів», — підкреслив Максим Степанов.

Дніпро.

Цифра

На момент перебування Максима Степанова в Дніпрі в області лабораторно підтвердили 18 324 випадки COVID-19.
7 625 жителів уже одужали, 528 померли.

До речі

Міністр упевнений, що Україна не готова до радикальної страхової реформи, але вважає, що потрібно випробовувати модель страхової медицини в пілотних проектах.
«У нас інша система оподатковування, інша модель надання медичної допомоги. Плюс фінансово українці не готові до страхової медицини. Але будь-яку ідею потрібно розглядати», — резюмував Максим Степанов.

Фото прес-служби Дніпропетровської ОДА.