Ухвалення змін до відповідної урядової постанови розширило можливості для Збройних Сил України застосовувати Каталог для харчування особового складу та дозволило приготування їжі як власними силами, так і дало змогу отримувати послуги на аутсорсі. Про це інформує прес-служба Міноборони.

Йдеться про зміни до постанови Кабінету Міністрів від 28 грудня 2016 року № 1026 щодо процедури закупівель послуг із забезпечення харчуванням особового складу ЗСУ відповідно до затвердженого Міноборони каталогу продуктів харчування.

«Міністерство оборони розширило можливості для Збройних Сил України застосовувати Каталог для харчування особового складу. За каталогом тепер харчуватимуться всі Збройні Сили! Каталог стає обов’язковим як для приготування їжі власними силами, так і для надання послуг аутсорсерами», — повідомляє прес-служба МОУ.

Зазначається, що до кожної військової частини застосовується індивідуальний підхід щодо вибору системи харчування: усе залежить від кількості військовослужбовців, специфіки і завдань частини. Відтепер до 106 частин, які вже переведено на каталог, ЗСУ можуть додавати будь-яку кількість підрозділів, спроможних організувати приготування їжі власними силами.

Проте колишня керівниця проекту реформування системи харчування ЗСУ Діана Петреня не поділяє оптимізму профільного відомства щодо зміни правил на солдатській кухні.

«Шановане мною Міністерство оборони, реформа системи харчування — це не тільки харчування по каталогу, уявляєте? Це свої кухарі в штатах в/ч, це ремонти їдалень та інфраструктури продуктової служби, це закупівля і встановлення нового кухонного обладнання, це впровадження електронного обліку на складах з продуктами і можливість контролю цих самих складів, це можливість повернення неякісних продуктів, і це неможливість заміни більш дорогих продуктів на дешевші. І контроль, контроль якості на кожному етапі — від прийому продуктів до видачі в їдальні. Це відкритий ринок для постачальників продуктів, а не тільки для трьох фірм-аутсорсерів», — написала вона на своїй сторінці у Фейсбуці.