— Наведення ладу у внутрішньобудинкових мережах було одним із найнагальніших питань, коли у 2016-му створювалося об’єднання співвласників. Адже будинок не газифікований, обладнаний електроплитами, облік електричної енергії у житловій споруді вівся за допомогою виключно загальнобудинкового лічильника, мешканці будинку навіть не мали індивідуальних договорів на електропостачання, поквартирні прилади обліку були застарілі та подекуди неопломбовані, затвердженої схеми електропостачання також не було.

Тож голові новоствореного ОСББ навіть довелося звертатися до архіву, щоб підняти дані про електромережі будівлі. Михайло Лук’яник визнає: пішли назустріч і енергетики ПрАТ «Рівнеобленерго» — затвердили потужність на необхідному для будинку рівні, що зекономило для мешканців істотну суму коштів. І все ж для реконструкції внутрішньобудинкових електромереж, обладнання квартир «зонними» лічильниками на той час необхідно було 260 тисяч гривень. Допоміг «теплий» кредит та міська програма термомодернізації, якими було погашено більше половини суми.

Під час реконструкції було виявлено три незаконні підключення до внутрішньобудинкових мереж мешканцями ОСББ. Вони були усунуті, також навели лад у шахтах, щитових, здійснено заміну автоматичних вимикачів, освітлювальних приладів. Михайло почав зводити баланс електричної енергії, передаючи покази загальнобудинкового лічильника та окремих квартир енергетикам, і помітив вражаючий результат:

— Якщо до реконструкції внутрішніх мереж споживання електричної енергії по нашому 78-квартирному будинку становило приблизно 30 тисяч кВт/год електроенергії, то нині це не більше 17—18 тисяч кВт/год.

Секрет такої економії Михайло вбачає насамперед у наявності чіткого обліку електроспоживання, який забезпечили індивідуальні багатотарифні лічильники та загальнобудинкова система обліку. Кожен мешканець зрозумів, що необхідно аналізувати своє енергоспоживання та економити.

Також Михайло Лук’яник дізнався про передбачену інвестиційною програмою ПрАТ «Рівнеобленерго» на 2021 рік заміну електролічильників на прилади з PLC-модулем, тобто з дистанційною передачею даних. Встановлення такої загальнобудинкової системи обліку в ОСББ, яке він очолює, позбавить необхідності передачі показів приладу обліку, а також зведення балансу електричної енергії. Тож збирається звернутися до енергетиків щодо включення у програму безплатної заміни.

З початку листопада до ПрАТ «Рівнеобленерго» надійшло вже дванадцять таких звернень від ОСББ Рівного. Комерційний директор ПрАТ «Рівнеобленерго» Андрій Ахромкін розповів, що у 2021 році по області планується заміна 25 тисяч електролічильників на прилади обліку саме з дистанційною передачею даних.

Алла ЛІХАЧОВА, менеджер зі зв’язків з громадськістю ПрАТ «Рівнеобленерго».

Фото автора.