Повернути утримуваних осіб, почати розмінування, провести зустріч лідерів країн Нормандського формату — і все це до нового року. З такими пропозиціями виступила українська делегація у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі під час чергових переговорів «Україна—ОБСЄ—Росія», які проходили в режимі відео-конференції 10—11 листопада.

«Українська делегація вважає дуже важливим провести до кінця поточного року нову зустріч на вищому рівні в Нормандському форматі, яка стала б потужним імпульсом для підбиття підсумків проведеної за рік роботи й визначення політико-дипломатичних шляхів з подальшого їх виконання», — йдеться в повідомленні, розміщеному на офіційній сторінці «Українська делегація в ТКГ» у Фейсбуці.

До слова, раніше Президент Володимир Зеленський анонсував відеозустріч радників лідерів «нормандської четвірки» на 13 листопада.

Крім цієї пропозиції, глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук закликав усі сторони переговорного процесу «повернути додому до Різдва й Нового року всіх взаємно утримуваних осіб, що стало б прикладом високої моралі й відповідальності учасників, ознакою їхнього прагнення домовитися і з інших позицій». А також наполягав на необхідності розпочати гуманітарне розмінування до різкого погіршення погодних умов. Ідеться про замінованих дев’ятнадцять ділянок: наприклад цвинтаря, електромережі, об’єктів водопостачання, що перебувають на лінії розмежу-вання.

У свою чергу глава Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Яшар Халіт Чевік підтримав наміри сторін дотримуватися режиму припинення вогню. За його словами, режим припинення вогню загалом зберігається вже сто вісім діб. Посол підкреслив, що спостерігається зменшення кількості обстрілів і використання важкого озброєння (мінометів)...

Представники ОБСЄ також закликали російську сторону до кінця тижня відкрити зі свого боку КПВВ для руху транспорту і громадян і підтримали пропозицію української делегації створити на контрольних пунктах в’їзду-виїзду «зелені коридори» для маломобільних громадян, які зможуть безперешкодно пересуватися поза загальною чергою й безперешкодно отримувати пенсії, соцвиплати, адміністративні й фінансові послуги.

Як уже повідомляв «Голос України», з 10 листопада за рішенням командувача Об’єднаних сил відновлено роботу всіх КПВВ (з 8.00 до 16.00) на лінії розмежування. Однак фактичний пропуск на більшості дорожніх коридорів заблокований проросійськими бойовиками.