Показово, що кадрові рішення були прийняті одразу ж після місцевих виборів. Однак президентська партія «Слуга народу» здобула в Сумській обласній раді найбільше місць, тому голова ОДА аж ніяк не заслуговує на покарання. Сам Роман Грищенко (на знімку) прокоментував свою відставку дуже обережно, повідомивши лише, що «займатиметься іншою роботою».

На переконання колишнього голови Сумської облдержадміністрації, «ті завдання, які ставились, виконано». Р. Грищенко вважає, що його керівна робота на Сумщині не була неефективною, а щодо подальшої кар’єри, вона складеться так, як вирішить Президент.

Жителям Сумщини голова облдержадміністрації запам’ятався кількома ініціативами, одна з яких — «Відремонтуй палату у лікарні». Кілька місяців тому Роман Грищенко оголосив, що відремонтує за власні гроші палату в одній із лікарень області, і закликав небідних та соціально відповідальних сумчан підтримати цей челендж. В один з останніх днів роботи на посаді голови ОДА Р. Грищенко побував у Сумській обласній дитячій лікарні. Як з’ясувалось, Роман Грищенко відремонтував не одну, а дві лікарняні палати. Акцію підтримали інші впливові мешканці Сумщини, завдяки чому у медзакладах області за приватні гроші були відремонтовані не лише палати, а й кабінети лікарів та цілі відділення. За словами Р. Грищенка, таким чином оновилися відділення у Великописарівській, Конотопській, Сумській, Шосткинській і Ямпільській центральних районних лікарнях. В обласній дитячій лікарні відремонтували відділення патології новонароджених, а в обласній інфекційній — приймальне відділення.

В один із останніх робочих днів на посаді голови облдержадміністрації Роман Грищенко провідав пацієнта, якому вперше в історії Сумщини провели пересадку нирки. Відбулась ця унікальна й історична для області хірургічна операція в Сумській обласній клінічній лікарні. «Ми обіцяли — ми виконали, — прокоментував подію Р. Грищенко. — Уже наступного року на Сумщині такі операції можна буде робити планово».

Донором для молодого чоловіка із Великописарівського району стала його мати. Операція не коштувала пацієнтові грошей: необхідні 300 тис. грн заплатила лікарні Національна служба здоров’я України. Пересадка нирки тривала майже п’ять годин, і в цій роботі були задіяні п’ятеро хірургів і п’ятеро медсестер. За кордоном така операція коштувала б 2,5 млн грн.

За словами начальника обласного управління охорони здоров’я Сергія Бутенка, на Сумщині нарешті приступають до трансплантації пацієнтам донорських органів, але проведення таких операцій було б неможливим без політичної волі голови облдержадміністрації. Виходить, і в медичній галузі Роман Грищенко добрий слід залишив, хоч і керував областю менше восьми місяців.

Сумська область.

Фото: The Sumy Post