З ім’ям Олега Побірського пов’язують всі зміни на краще мешканці 10-поверхового будинку на вулиці Учительській у Вінниці.

Комп’ютер, встановлений у... підвалі, сигналізує про підтікання води чи порив труби. Інформація одразу надходить на телефон голови ОСББ, а також аварійну службу міськради «Цілодобова варта».

Як вдалося ОСББ «Юмір» перетворити багатоповерхівку на ошатне помешкання з комфортними умовами проживання?

ЖЕК навіть лампочку не міг вкрутити

Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) «Юмір» створили у 2014 році.

10-поверхівку на вулиці Учительська,10 взяли на утримання її мешканці. Будинок 2002 року забудови на два під’їзди і 80 квартир. Протягом цього часу мешканці відмовилися від централізованого опалення і постачання гарячої води. У всіх квартирах встановили індивідуальні газові котли.

Зекономили понад половину коштів у порівнянні з тим, що витрачали раніше. Це був найскладніший проект новоствореного ОСББ.

Утеплили зовнішні стіни, пофарбували. У підходах зробили ремонт, замінили вікна і двері на енергозберігаючі. У підвалі всі труби на холодну і гарячу воду нові, так само замінили каналізаційні мережі. Нині тут сухо, чисто і світло. Приміщення освітлюється 60 LED-лампами.

Тут же працює комп’ютер. Прилад вмонтували в стіну. На нього надходить інформація з шести датчиків. Інформація про підтікання води чи порив труби одразу надходить на телефон голови ОСББ, а також аварійну службу міськради «Цілодобова варта».

В одній частині підвального приміщення обладнали місце для занять спортом. Придбали стіл для гри в настільний теніс, гирі, штангу...

На прибудинковій території привертає увагу молодий сад, його посадили мешканці, квіти. Можна відпочити в альтанці, напитися води з криниці, яку викопали за кошти ОСББ. Територія огороджена, під наглядом шести камер відеоспостереження.

— Це небо і земля у порівнянні з тим, що у нас було, і що маємо нині, — ділиться думками один з членів ОСББ. — ЖЕК лампочки не міг вкрутити у під’їзді. — Я особисто не вірив, що таке можливо. Тому був серед тих, хто на перших зборах голосував проти створення ОСББ. Тепер, навпаки, двома руками підтримую всі пропозиції голови нашого об’єднання. Коли комусь розповідаю, що у нас зроблено за ці п’ять років, теж не вірять. Дехто приходить подивитися, не приховує здивування.

Усі ці зміни сталися після створення ОСББ. Мешканці пов’язують їх з керівником об’єднання Олегом Побірським. На зробленому чоловік не зупинився. Має ще плани для поліпшення комфорту жителів будинку.

Найскладніший проект — «індивідуалка»

Голову ОСББ «Юмір» Олега Побірського застав за дещо незвичною справою. Чоловік косив траву на прибудинковій території. У будинок заселився одразу після його введення в експлуатацію у 2002 році.

Вихідний чоловік проводив, як каже, у трудах. З грудня минулого року Побірський на посаді державного чиновника — працює головою Теплицької райдержадміністрації. Каже, через це обов’язки керівника ОСББ передав дружині.

Щодо фізичної роботи, то ніколи не цурався. Мешканці будинку вже звикли бачити сусіда у клопотах. Дружина пана Олега теж докладає рук до того, аби було чисто. Після роботи на підприємстві прибирає сходові клітини у під’їзді.

Цікавлюся незвичною назвою їхнього об’єднання. Що воно таке «Юмір».

— Усе просто, — каже Олег Побірський. — Юність, мрія і реальність. Перші літери цих слів становлять назву ОСББ. Сам придумав. Щоб перетворити мрію в реальність, треба спершу... мріяти, ну, і звичайно, дуже хотіти цього. До чого слово «юність». З молодих років у мене бажання працювати з людьми. Тепер нарешті реалізував його. Щоб загітувати людей об’єднатися, довелося непросто з кожним особисто переговорити. Дуже складно переконувати в чомусь. «Мій дім — моя фортеця» — за таким принципом живуть більшість містян. І не тільки у нашому будинку. І не тільки у нашому місті.

Якби сусіди йому не довіряли, не пристали б на пропозицію об’єднатися. Один з сусідів так і сказав про це.

У квітні 2014 збори їхнього будинку проголосували за створення ОСББ. Щоправда, не всі підтримали таку пропозицію.

— На той час я опинився без роботи, — розповідає Олег Побірський. — Мав вільний час. Звернувся у міськраду до Ресурсного центру. Його очолювала Галина Спиридонова. Обговорили можливість створення об’єднання. Побував у будинках, де вже створили ОСББ. Обійшов усі квартири у своєму будинку. На перші збори запросив керівників об’єднань інших будинків, а також голову Ресурсного центру. Найбільше нас згуртувала перша спільна справа — утеплення зовнішніх стін будинку.

Далі встановили загальнобудинковий лічильник обліку тепла. Але від того економії не отримали. Зате мороки достатньо. Власноруч регулював подачу тепла у квартири. Одні скаржилися, що їм душно, просили прикрутити вентиль, інші, навпаки, нарікали, що їм холодно. Тоді й задумався, як би зробити індивідуальне опалення для кожної квартири.

За словами співрозмовника, у цій складній справі допомогло те, що частина квартир у будинку уже відмовилася від централізованого опалення і встановила індивідуальні котли.

Починали з проекту. Часу витратили немало. З технічною документацією ніколи не буває швидко. Мешканці окремих квартир відверто говорили, що не мають стільки грошей, які потрібно сплатити за придбання котла, розрахуватися за роботи.

— Таким допомогли коштами з рахунку об’єднання, — продовжує Побірський. — Проект вдалося здешевити, бо робили оптові закупівлі котлів, інших матеріалів. Дякувати, все нам вдалося, хоча було дуже непросто. Зате нині всі задоволені.

Кожен регулює температуру повітря під себе.

У «розумному» будинку є перша «розумна» квартира

Проблеми підвалів у більшості багатоповерхівок однакові: періодичні затоплення, сморід, цвіль. Те саме було і в будинку, про який йдеться.

Уже згадували вище, що нині ситуація кардинально змінилася.

Охочі навіть спортом займаються, бо є для цього умови.

— Якщо встановлений комп’ютер видає нам інформацію про температуру води, то чому маємо тільки сприймати її? — говорить Побірський. — Техніка нам підказує, що гарячу воду подають різної температури. Отже, для цього використовують різну кількість газу для її підігріву. Але ж тариф однаковий.

Співрозмовник, заглянувши у телефон, уточнив: одного дня гаряча вода була 65 градусів, а ось іншого — тільки 35 градусів. При цьому платити треба однаково: тариф на кубічний метр нині становить 90 гривень 10 копійок.
Олег Побірський уже порушив це питання, як каже «на щит». Звернувся до департаменту житлового господарства Вінницької міськради. Своє звернення підкріпив конкретними показниками.

— Плануємо укласти угоду нашого ОСББ з комунальним підприємством «Вінницяміськтеплоенерго» про диференційовану оплату за гарячу воду, — каже співрозмовник.

— Розумію, що для тепловиків це не дуже вигідно. Бо матимуть втрати. Тому й звернувся до міськради. Адже проект «Розумний будинок» упроваджували за погодженням і спільно з міською владою.

До речі, один з мешканців квартири у першому під’їзді управляє системою опалення за допомогою телефону.

За словами Олега Побірського, чоловік знається на ІТ-технологіях, запровадив електронну систему управління газовим котлом. Регулює подачу енергії з телефону. Вдень, коли нікого немає вдома, температуру знижує. Перед тим як повернутися з роботи, приблизно за годину виставляє по телефону більшу подачу тепла. Поки добереться, у кімнаті повітря нагрівається до комфортної температури.

Щоб будинок «усміхався» у темну пору

— Думаємо, як би це новий ліфт встановити, — каже Олег Побірський. — Невдовзі закінчиться термін експлуатації підйомників. Потрібно завчасно подбати, щоб потім пішки не підніматися на поверхи.

Побірський уже знає, у скільки обійдеться придбання і заміна ліфта. За його словами, разом на це потрібно приблизно 420 тисяч гривень. Зрозуміло, розрахунки попередні.

Каже, він цікавився білоруськими ліфтами. Такий підйомник будуть брати для Теплицької лікарні.

— Наше ОСББ має на рахунку майже 200 тисяч гривень власних грошей, — розповідає пан Олег.

— Шукаємо програму на співфінансування. Як тільки вдасться знайти, розпочнемо реалізацію задуманого.

Він також поділився намірами встановити сонячні панелі. З цим поки що не поспішають: у державі навколо цього питання якісь проблеми.

Для того щоб будинок, як то кажуть, було видно у всій його красі, вирішили зробити спеціальне підсвічування. Щоправда, справа теж не з дешевих. Вона обійдеться у сто тисяч гривень. Проект з підсвічування уже виготовили. Але з реалізацією не поспішають.

— Спочатку ліфт треба замінити, — каже Побірський. — А там побачимо. Зрозуміло, хочеться прикрасити будинок, але ж маємо розставляти пріоритети.

Звідки кошти?

Протягом перших трьох років мешканці будинку зібрали майже 500 тисяч власних коштів. Решта — кошти бюджету громади. Отримали їх після участі у проектах.

Бонусом від міської влади для новостворених ОСББ було обрання одного з елементів ремонту будинку. Його фінансує бюджет. «Юмір» обрав варіант заміни труб у підвалах.

На заміну вікон і дверей у під’їздах брали позичку у банку за програмою енергоефективності.

Голова ОСББ задекларував за рік зарплату на цій посаді у сумі 28 тисяч гривень.

— Шукайте програми співфінансування, — радить Олег Побірський. — Це той варіант, завдяки якому можна багато чого зробити для поліпшення умов у будинку і створити комфорт для його мешканців.

Вінниця.

Інформація до роздумів

Квартплата у будинку, де створено ОСББ «Юмір», становить у листопаді нинішнього року 4,9 гривні за один квадратний метр.
Загалом оплата житлово-комунальних послуг у квартирі площею майже 70 квадратних метрів у період опалення — 1200 гривень.

Довідково

У Вінниці створено понад 450 ОСББ, до складу яких входить 490 багатоквартирних будинків. З них 58 відсотків знаходяться на самообслуговуванні, 32% передали функції управлінським компаніям, 10% — муніципальним ЖЕКам.

Фото Валерія ЧУДНОВСЬКОГО.