Також це унеможливило отримання будматеріалів від постачальників на продовження робіт. Люди звертаються до місцевої влади, але жодного реагування немає.

Нещодавно ТзОВ «Надія» відомого будівельника та мецената Василя Бічера (на знімку) здало в експлуатацію чергові амбулаторію і школу. До цього ним уже зведено та реконструйовано понад півтисячі об’єктів — від медзакладів, дошкільних установ, шкіл до житлових будинків.

Василь Бічер усе життя — чоловік з будівельного майданчика, за що йому повага від людей.

А взагалі товариство «Надія», яке очолює Василь Георгійович, збудувало та відремонтувало понад 500 об’єктів у Чернівецькій та сусідніх областях. Звело п’ять багатоквартирних житлових будинків загальною площею 30 тисяч квадратних метрів. Ним побудовано та відремонтовано 26 будинків для сімей, які виховують 10 і більше дітей, а ще 18 житлових двоповерхових будинків, з яких вісім — для постраждалих від повені. Завдяки чесній та порядній роботі Василя Георгійовича понад 200 сімей покращили свої житлові умови.

Але головним у його діяльності є будівництво шкіл, дитячих установ, лікарень. Товариством «Надія» побудовано та капітально відремонтовано понад 350 об’єктів соціальної сфери. Серед них п’ять загальноосвітніх шкіл загальною чисельністю більш як три тисячі учнівських місць, чотири дитячі дошкільні заклади, п’ять будинків культури. Проведено капітальний ремонт 11 загальноосвітніх шкіл. У 2017 році здано новобудову Йорданештської загальноосвітньої школи у Глибоцькому районі. Також проведено капітальний ремонт понад 300 кілометрів доріг місцевого значення, в тому числі 128 кілометрів з асфальтним покриттям. Завершено добудову навчального корпусу Тернавського НВК Герцаївського району. Побудовано та здано в експлуатацію чотири амбулаторії загальної практики сімейної медицини за програмою «Доступна медицина», чотири спортивні майданчики із штучним покриттям, проведено капітальний ремонт покрівель на 13 об’єктах соціальної сфери.

Нині ТзОВ «Надія» проводить будівництво трьох амбулаторій, двох шкіл загальною кількістю 850 місць та дошкільної навчальної установи, розпочато будівництво двох багато-квартирних житлових будинків у селищі Глибока.

Наразі на виході і здача в експлуатацію школи І—ІІІ ступенів та дошкільного навчання на 450 місць у селі Кам’янка Глибоцького району Чернівецької області (на знімках). Об’єкт, яким Василь Георгійович пишається і яким дуже дорожить. Але він став проблемою для керівника «Надії» та його будівельників. Держава не компенсує їм кредитні кошти, витрачені на будівництво, а через борги, що створилися, постачальники будівельних матеріалів відмовляють у наданні основних матеріалів, виробів та конструкцій, необхідних для завершення робіт.

З цього приводу заслужений будівельник України Василь Бічер звернувся з листом до голови Чернівецької ОДА Сергія Осачука ще 17 серпня, наголошуючи, що об’єкт входить у перелік президентської програми «Велике будівництво», а роботи можуть повністю зупинитися. Тому ТзОВ «Надія» просить участі голови ОДА в невідкладному поновленні фінансування на добудову корпусів кам’янської школи. Наразі заборгованість за виконані роботи становить 18 мільйонів 326 тисяч гривень. Замовником робіт є відділ освіти, культури, молоді та спорту Глибоцької райдержадміністрації.

Окрім загальної заборгованості з кредитів, виник і борг працівникам у зарплаті, що створює соціальне напруження в колективі.

А об’єкт сучасний: має чудовий спортзал з роздягальнями, триповерхова будівля школи зі світлими, теплими класами обладнана ліфтом для інклюзивних дітей. На першому та другому поверхах розміщено чотири дошкільні групи. Проектом передбачено, що три блоки школи обладнано перехідною галереєю. Також встановлено два сучасні котли для обігріву, пробурено водопостачальну свердловину.

Проте кошти досі будівельникам не надійшли. Тому вони також звернулися з листом до уряду, але й від уряду оперативної реакції на ситуацію, що склалася, досі немає.
А йдеться про школу, важливий соціальний інфраструктурний об’єкт не лише для одного села, а й для всього району. Тому постає справедливе запитання: чому влада, яка так любить поспішати перерізати стрічки на телекамери, на практиці залишає забудовників з їхніми проблемами сам на сам?

Відповіді чекають не лише Василь Бічер та його високопрофесійний колектив, який реалізував не одну урядову програму, а й редакція газети «Голос України».

Нині дуже важливо, щоб у президентську програму «Велике будівництво» не вставляли палиці чиновники на місцях, а уряд вчасно реагував на таке.

«У рамках президентського проекту «Велике будівництво» в Чернівецькій області заплановано збудувати та реконструювати п’ять шкіл, п’ять дитсадків, п’ять стадіонів, шість приймальних відділень лікарень зі сполученням до них. Я в обласній раді очолював комісію з будівництва, транспорту та зв’язку, тому брав безпосередню участь у пошуку об’єктів, які можна залучити в цю програму. Ми враховували як ступінь готовності, так і значимість цих об’єктів для громади. У списку — школи в Рідківцях та Усть-Путилі, а також у Горішніх Шерівцях, Кам’янці та Герці. Буде збудовано і дитсадок в Опришенах нашого району, реконструйовано школу-інтернат у Колінківцях на Хотинщині. До будівлі ДНЗ у Луковиці прибудуємо нові приміщення, буде реконструйовано другий поверх адмінбудівлі дошкільного закладу в Снячеві Сторожинецького району. Перед цим я вже здав школи в Молодії та Йорданештах: це сучасні школи, де діти навчаються у комфортних умовах», — розповідає Василь Бічер, якого люди знову обрали депутатом Чернівецької обласної ради від «Слуги народу».

І вони розповідають, що після нещодавньої руйнівної повені Василь Георгійович звів людям 16 будинків, у тому числі в селі Панка Сторожинецького району, де він побачив, як чоловік вибирав з-під намулу картоплю. Сім’я отримала не тільки будинок, а й телевізор у подарунок від Василя Бічера.

Розголос на всю Україну отримав і ще один благочинний крок цього потужного чоловіка: він самотужки капітально відреставрував пам’ятник воїнам, загиблим у Першій світовій війні, в селі Валя Кузьміна. Бо переконаний, що па-м’ять про солдата, навіть не твоєї армії, який поліг на твоїй землі, — справа честі та совісті людей, котрі тут проживають тепер у мирі.

Чернівецька область.

Фото надано автором.