Зафіксовано 94 летальні випадки, одужало 2 753 пацієнти. Такі дані повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ. Найбільшу кількість нових інфікованих зареєстровано в столиці — 879 «дебютів» за добу. Напружена ситуація спостерігається в Запорізькій (807), Київській (648) та Одеській (633) областях.

За повідомленнями очільника МОЗ Максима Степанова, він отримав позитивний тест на COVID-19 і наразі перебуває вдома на самоізоляції. Щодня міністр звітує про свій «шлях пацієнта». За його словами, така фіксація кожного етапу допоможе перевірити ефективність протоколів лікування та виявити проблемні питання.

Водночас в уряді повідомили про скасування адаптивного карантину. Натомість було ухвалено рішення про повернення загальнонаціонального карантину. Кабмін встановив обмеження помаранчевої зони по всій Україні.

Нагадаємо, що з 14 листопада в Україні набув чинності карантин вихідного дня, який попередньо триватиме до кінця цього місяця.

Окрім того, 13 листопада в Офісі Президента України відбулася зустріч з волонтерами, на якій обговорювали питання коронавірусу в Україні. Так, волонтерка Оксана Сухорукова запропонувала запровадити короткий тимчасовий локдаун. За її словами, за цей час країна встигне підвести кисень до лікарень, наростити кількість тестувань та проінструктувати персонал щодо користування кисневими концентраторами та СРАРом.

Тим часом

Суми. У обласному центрі міськвиконком на позачерговому засіданні прийняв рішення звернутися до Кабміну з діловою пропозицією. Городяни вважають за доцільне змістити карантин вихідного дня із суботи-неділі на понеділок-вівторок. Тоді в суботу та неділю, коли виручка буває найбільшою, бари, ресторани та інші заклади працюватимуть, а в наступні два дні стоятимуть зачиненими.

До такого рішення місцеву владу спонукали протести підприємців, що не вщухають у Сумах уже тривалий період. «Сьогодні деякі міста зовсім не погоджуються з карантином вихідного дня, а ми пропонуємо певний компроміс, — прокоментував ухвалу міський голова Олександр Лисенко. — Треба це спробувати, аби пом’якшити не тільки епідеміологічну ситуацію, а й ситуацію для бізнесу».

Володимир ЧЕРНОВ.

Львів. Щоб обійти карантин вихідного дня, Львівська міськ-рада оголосила суботу і неділю до кінця листопада робочими. Андрій Садовий заявив, що карантин вихідного дня завдає великої шкоди бізнесу, від такого рішення постраждають 50 тис. родин. І закликав підприємців з приводу роботи у вихідні дні звертатися до юридичного департаменту міськради по правову допомогу. Лише за два дні надійшло понад 500 заяв. Над ними працювали 50 юристів міста.

Богдан КУШНІР.

Чернігів. Виконавчий комітет Чернігівської міськради звернувся до Кабінету Міністрів, народних депутатів України, щоб скасувати карантин вихідного дня. Прийняття такого звернення відбулося під акомпанемент протесту підприємців (на знімку), які прийшли до міської ради з гаслами: «Маю право працювати!».

Міський голова Владислав Атрошенко закликав Кабмін зважено підійти до розрахунків. Детально проаналізувати, що дасть карантин вихідного дня для запобігання поширенню COVID-19, які цифри отримаємо від недонадходження податків та як будемо закінчувати рік.

«Вважаю, якщо оголошуються обмежувальні заходи, то одночасно повинні озвучуватися і конкретні компенсаторні речі», — зазначив він.

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Фото прес-служби Чернігівської міської ради.