Згідно з рішенням Кабміну у ці дні тижня до кінця поточного місяця забороняється робота закладів громадського харчування, фітнес-центрів, спортзалів, басейнів, ТРЦ, закладів культури. Водночас працюватимуть продовольчі магазини, фінансові установи, заклади поштового зв’язку, аптеки, медзаклади, ветеринарні аптеки та заклади, АЗС, СТО. Як пояснював раніше міністр охорони здоров’я Максим Степанов, у такий спосіб уряд намагається приборкати поширення коронавірусу.

Натомість поліція та інші органи контролю працювали цими вихідними ударно! Принаймні щодо порушників карантинних обмежень. За даними Нацполіції, до заходів із посилення публічної безпеки і порядку на території держави з метою запобігання поширенню коронавірусу залучено майже 20 тисяч правоохоронців. Зокрема, працювали 1 542 рейдові групи, які перевірили понад 17 тисяч суб’єктів господарювання.

Тільки за добу (дані на 13:30 15.11) «припинено роботу 1 355 закладів господарювання, діяльність яких забороняється у вихідні дні: 891 закладу сфери торговельного і побутового обслуговування населення, 416 закладів громадського харчування, 21 дискотеки та нічного клубу, 18 спортивних залів, фітнес-центрів та басейнів, 6 торговельно-розважальних центрів, 3 закладів, що надають послуги з розміщення осіб (крім готелів)», — йдеться в повідомленні.

Найбільше порушень зафіксовано у Львівській — 390, Дніпропетровській — 209, Черкаській областях — 128, у місті Києві — 121, у Київській — 84 та у Тернопільській областях — 74.

Як повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Києві, у неділю мобільними групами за участю фахівців служби в столиці перевірено 1 535 суб’єктів господарювання та складено 55 протоколів про адміністративні правопорушення за ст. 44-3 КУпАП (порушення правил щодо карантину людей) за недотримання карантинних обмежень. Серед злісних порушників — «Епіцентр» на вул. Григоренка. Матеріали із заявою про злочин було передано до Оболонського УП ГУНП у м. Києві для внесення до ЄРДР. А ще в столиці закрили виставку котів у Міжнародному виставковому центрі, що біля метро «Лівобережна».

Від цих заходів у захваті далеко не всі. Вчора на площі Конституції у Києві відбулася попереджувальна акція протесту підприємців проти карантину. Мітингувальники вимагали скасувати карантинні обмеження для малого і мікробізнесу та ухвалити законопроекти № 3853-1 (2), № 3993, спрямовані на захист спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності.

У Львові за вихідні складено понад 100 протоколів через порушення карантину вихідного дня. Але по кожному протоколу міськрада обіцяє допомогти підприємцям оскаржити їх у судах.

Вихідними в місті працювала гаряча лінія Центру підтримки підприємництва, яка консультувала представників бізнесу в разі виникнення непорозумінь. Раніше влада Львова оголосила суботу й неділю робочими днями, аби не виконувати карантинні обмеження, запроваджені урядом. Таким «робочим» шляхом пішов і виконавчий комітет Івано-Франківської ОТГ.

Проте чи буде дієвим локдаун вихідного дня, МОЗ зможе оцінити лише за два тижні за динамікою госпіталізацій. Про це під час брифінгу заявила заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак. Вона зазначила: місцева влада, що не виконує урядових рішень щодо карантину вихідного дня, порушує закон і ставить під загрозу життя громадян. А ще чиновниця закликала підприємців «знайти інші додаткові види заробітку під час карантину — онлайн, дистанційно, на винос».