Нагадати про незаконно утримуваних у тюрмах РФ, окупованого Криму і полонених так званих ДНР/ЛНР прийшли журналісти Вахтанг Кіпіані та Юрій Макаров, режисер Ахтем Сеітаблаєв, акторки Олеся Жураковська і Антоніна Хижняк, музикант Олександр Сидоренко (Фоззі), письменники Андрій Курков і Лариса Денисенко. Вони стали голосами ув’язнених і розповіли їхні історії, зачитали вірші.

На Софійській площі активісти розмістили сім стільців з табличками, на яких написано імена засуджених у РФ, Криму та ОРДЛО — Олени Пех, Юрія Гордейчука, Марлена Асанова, Валерія Матюшенка, Тимура Ібрагімова, Дениса Кащука, Османа Арифметова.

Організатори акції — PEN Ukraine і Центр громадських свобод — зазначають, що мета флешмобу — нагадати світові про політичні переслідування Російською Федерацією громадян України на захоплених територіях та фальшування проти них кримінальних справ.

Учасники акції наголосили, що, за даними офісу омбудсмена України, нині кількість громадян України, переслідуваних Росією, становить 130 осіб. Із них 111, зокрема 76 кримських татар, тримають у місцях позбавлення волі, виправних колоніях чи слідчих ізоляторах, 19 — обмежені в свободі пересування (засуджені умовно, перебувають під домашнім арештом, на примусовому лікуванні, під адміністративним наглядом). Кількість громадян України, яких незаконно утримують у РФ і анексованому Криму, постійно змінюється, «адже окупаційна влада продовжує затримувати і відкривати нові сфабриковані кримінальні справи, а уповноважений зі свого боку отримує нові звернення від родичів, адвокатів, правозахисних організацій щодо вжиття заходів для їхнього звільнення», — наголошують в офісі омбудсмена.

До Дня порожніх стільців відомі українці провели ще один флешмоб — релігієзнавець, колишній в’язень Кремля Ігор Козловський, акторка Ірма Вітовська, письменники Ірена Карпа, Тарас Прохасько, Андрій Курков та інші сфотографувалися з порожніми стільцями і в короткому відеосюжеті нагадали, що в полоні ОРДЛО перебувають щонайменше 234 громадянина України.

Учасники правозахисної акції закликали українську владу активно боротися за кожного українця, котрий перебуває в «кремлівських лапах».

День ув’язненого письменника, що відомий і як День порожніх стільців, відзначають у світі з кінця 1980-х років. Порожні стільці на правозахисних акціях є символом суспільної втрати письменників і журналістів, які зникли, були вбиті чи переслідуються. В Україні після окупації Росією Криму та з початком війни на Донбасі акція присвячується ще й тим, хто став заручником Кремля.

Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.