За кількістю жінок-експерток у публікаціях Прикарпаття розділило першу позицію із Вінничиною та Запоріжжям. Загальнорічний індекс гендерної чутливості прикарпатських районних ЗМІ становить 45 відсотків — це третя позиція у країні.

За підсумками року гендерно найчутливішим районним виданням уже вдруге стала газета «Верховинські вісті», а серед інтернет-сайтів — калуські «Вікна».

Героїнями журналістських матеріалів жінки були переважно в темах волонтерства, медицини, культури та розваг. У темі політики чоловіків згадували втричі частіше. За період моніторингу інтернет-видання згадали у своїх матеріалах 36 жінок-кандидаток, переважно про них писали нейтрально. Сексистських висловів та стереотипів не зафіксовано.

Фемінітиви у прикарпатських онлайн-медіа вже стали звичним явищем. Поруч із широко вживаними співачка, вчителька, переможниця з’явились такі фемінітиви, як модистка, модельєра, речниця, воячка та пані режисер поруч із режисеркою. Широковживаним став також фемінитив кандидатка.

За результатами виборів депутатками обласної ради від Верховинщини стали Оксана Мельниченко та Мирослава Корнелюк. А журналістка «Верховинських вістей» Леся Клим представлятиме свій округ у районній раді. Її сім’я — яскраве вираження гендерної рівності, оскільки чоловік Роман Клим, а заодно й заступник редактора районної газети, став депутатом Верховиської селищної ради.

Кандидаткою на посаду верховинського міського голови була Марія Маківничук, котра посіла четверте місце, але з дуже високим результатом. Тож горянки прагнуть займатися політикою. А головне — зробити свій Гуцульський край ще кращим. А жінкам то вдається.

Івано-Франківська область.