На знімку: п’ять тисяч кілограмів небезпечного вантажу вирушає на Київ, а потім — у Румунію.

Пункти збору були розташовані в установах, закладах, організаціях міст і сіл Кіровоградщини.

«Вони є небезпечними відходами і здатні забруднювати важкими металами дуже велику територію довкілля протягом 100 років та викликати небезпечні захворювання в людей, — повідомив еко-активіст. — Останні два роки утилізувати батарейки було ніде. В Україні підприємств, які утилізують батарейки, немає. Організації, які займаються їх збором, відправляють зібране за кордон. Нещодавно там повідомили, що ці витрати взяла на себе мережа будівельних супермаркетів».

П’ять років тому, коли Віталій починав збір, у Львові працювало підприємство, яке утилізувало відпрацьовані елементи та забирало їх власним коштом з регіонів України. Проте через певний час воно припинило свою роботу, бо виявилось збитковим. Потім з’явилися підприємства, які збирали елементи і відправляли їх за кордон. Але й вони з часом перестали цим займатися.

Цього разу відпрацьовані батарейки утилізуватимуть у Румунії. Для цього вантаж потрібно було доставити в Київ. Збір грошей на транспортування Віталій оголосив у соцмережах. Небайдужі громадяни здавали по кілька десятків гривень і більше.

Загалом на транспортування зібрали необхідні три тисячі гривень.

«Я дізнавався, у масштабах країни щодня викидають 10 тисяч батарейок. Це ртуть, свинець, кадмій, літій, кислоти, лужні сполуки. Ці речовини виділяють вживані елементи і отруюють довкілля, людей», — зауважує Віталій.

Тож, розуміючи важливість проблеми, чоловік думає продовжувати благородну справу, але змінити формат та підходи. Активіст вважає, що слід також вимагати від державних органів та посадовців робити довкілля безпечним, тим паче що кошти у відповідних фондах на це є.

Кіровоградська область.

Фото зі сторінки Віталія Приходька у Фейсбуці.