Верховна Рада України постановляє:

1. Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 14 вересня 2006 року «Про встановлення щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів» за особливі успіхи у здійсненні навчання і виховання учнів, вихованців, слухачів присудити Премію Верховної Ради України:

Возненко Людмилі Іванівні - викладачу професійно-теоретичної підготовки Державного навчального закладу «Київський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою»;

Войчишин Олександрі Дмитрівні - директору Заліщицької державної гімназії міста Заліщики Тернопільської області;

Волченко Раїсі Іванівні - учителю української мови та літератури Балаклійського ліцею Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області;

Голік Олені Валеріївні - керівнику гуртка «Зразкового художнього колективу» ансамблю танцю «Усмішка» Донецького обласного палацу дитячої та юнацької творчості;

Горбенко Олені Вікторівні - директору Щастинської обласної санаторної школи Луганської області;

Довбиш Ользі Федорівні - вчителю-асистенту Сновської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 Сновської міської ради Сновського району Чернігівської області;

Жебчук Марії Степанівні - вчителю початкових класів Мигівського навчально-виховного комплексу - опорного закладу Вижницької районної ради Чернівецької області;

Іваськів Олені Федорівні - заступнику директора навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Тернопільській    

1. Премія Верховної Ради України педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти (далі - Премія) запроваджується з метою піднесення ролі та авторитету педагога в суспільстві, заохочення педагогічних працівників до творчої, результативної праці.

2. Премія присуджується педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти за:
особливі успіхи у здійсненні навчання і виховання дітей та молоді, формування у них національних і загальнолюдських цінностей, утвердження національної ідеї, патріотизму, активної громадянської позиції, у забезпеченні інтеграції освіти України в європейський та світовий освітній простір, у підвищенні доступності освіти, у реалізації конституційного права громадян України на здобуття якісної освіти;

розроблення і впровадження нових технологій, оновлення змісту і методичного забезпечення навчального процесу, які сприяють підвищенню якості освіти і виховання; створення підручників, навчальних посібників, педагогічних програмних засобів навчання, в тому числі електронних;

створення умов для здобуття якісної освіти дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, особами, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку;

інші результати педагогічної діяльності, важливі для розв’язання проблем у сфері навчання і виховання дітей та молоді.

Премія повторно не присуджується.

3. Щороку присуджується 30 премій. Грошова частина Премії становить шістдесят розмірів прожиткового мінімуму для праце-здатних осіб, встановленого на 1 січня року, в якому присуджується Премія.

4. Висування кандидатур для присудження Премії проводиться до початку навчального року за місцем роботи претендента із залученням педагогічної громадськості, забезпеченням широкого обговорення та відкритості.

Кандидатури для присудження Премії розглядаються на засіданнях профільних комісій (комітетів) Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських рад з обов’язковим оприлюдненням результатів розгляду на офіційних веб-сайтах органів місцевого самоврядування, у друкованих засобах масової інформації.

5. Клопотання про присудження Премії подається до комітету Верховної Ради України, до предмета відання якого віднесені питання освіти, науки та інновацій, Верховною Радою Автономної Республіки Крим, обласною, Київською та Севастопольською міською радою до 1 листопада року, за який присуджується Премія.

До клопотання додаються відомості про особливі успіхи та досягнення кандидата відповідно до пункту 2 цього Положення.

6. Подання про присудження Премії вноситься на розгляд Верховної Ради України комітетом Верховної Ради України, до предмета відання якого віднесені питання освіти, науки та інновацій.

7. Вручення Диплома лауреата Премії та нагрудного знака лауреата Премії здійснюється в урочистій обстановці у приміщенні Верховної Ради України Головою Верховної Ради України або Першим заступником, заступником Голови Верховної Ради України.

8. Диплом лауреата Премії і нагрудний знак лауреата Премії, який помер, вручається члену сім’ї та залишається у сім’ї померлого. Невиплачена грошова частина Премії переходить у спадщину у встановленому законом порядку.

9. Фінансування видатків, пов’язаних з виплатою Премії, здійснюється за рахунок призначень, передбачених у Державному бюджеті України на обслуговування діяльності Верховної Ради України.

10. Оформлення дипломів лауреатів Премії, їх облік та реєстрація здійснюються Управлінням кадрів Апарату Верховної Ради України.

Додаток 2
до Постанови Верховної Ради України
від 2 грудня 2020 року
№ 1041-ІХ

ОПИС

Диплома лауреата Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої,
професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти

Диплом лауреата Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти (далі - Диплом) складається з обкладинки і вкладного аркуша.

Обкладинка Диплома має форму прямокутника розміром 320х440 міліметрів, складеного в один згин по лінії довгої сторони. На лицьовому боці обкладинки вгорі міститься тиснене фарбою золотистого кольору зображення фасаду будинку Верховної Ради України, в центрі - слова «Диплом лауреата Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти».

Обкладинка виготовляється з твердого картону, зовнішній бік якого обтягнутий шкірімітом вишневого кольору. Всередині обкладинки у місці її згину закріплюється синьо-жовта муарова стрічка кольорів Державного Прапора України (співвідношення кольорів 1:1) для вкладного аркуша.

Вкладний аркуш виготовляється з високоякісного крейдованого паперу і має форму прямокутника розміром 297х420 міліметрів, складеного в один згин по лінії довгої сторони.

Ліва внутрішня частина вкладного аркуша забарвлена у пастельні жовто-блакитні кольори, обрамлена рамкою, що утворюється бордюром із графічного зображення гілок калини золотистого кольору.

У нижній площині лівої внутрішньої частини вкладного аркуша розташовано кольорове фотографічне зображення будинку Верховної Ради України, у верхній - графічне зображення нагрудного знака лауреата Премії, напис золотистим кольором «Диплом лауреата Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти». У написанні слова «Диплом» використовується давньослов’янський шрифт «Іжиця».

Права внутрішня частина вкладного аркуша забарвлена у пастельний жовтий колір із світло-блакитним зображенням малого Державного Герба України по всьому полю та обрамлена рамкою, що утворюється бордюром із графічного зображення гілок калини золотистого кольору.

На полі правої внутрішньої частини вкладного аркуша фарбою золотистого кольору розміщено текст: «Лауреату Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та поза-шкільної освіти за ... рік» (зазначається рік, за який присуджено Премію), прізвище, власне ім’я та по батькові лауреата і назва Постанови Верховної Ради України, якою присуджено Премію.
Диплом скріплюється підписом Голови Верховної Ради України.

Додаток 3
до Постанови Верховної Ради України
від 2 грудня 2020 року
№ 1041-ІХ

ОПИС

нагрудного знака лауреата Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної
середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти

Нагрудний знак лауреата Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти (далі - нагрудний знак) має форму кола діаметром 30 міліметрів з опуклим бортиком уздовж зовнішнього краю і увінчаний спадаючими фалдами стрічки у верхній частині.

У центрі лицьового боку нагрудного знака розміщено силуетне зображення фасаду будинку Верховної Ради України на тлі сонця. Фасад будинку Верховної Ради України композиційно розміщено в центрі кола, утвореного розташованим унизу написом «Україна» і розбіжними від нього догори двома лавровими гілками. Усі зображення рельєфні.

На зворотному боці нагрудного знака розміщено напис рельєфними літерами: «Премія Верховної Ради України педагогічним працівникам України». Над написом розташовано зображення малого Державного Герба України.

Нагрудний знак за допомогою прямокутного вушка з’єднується з фігурною колодкою, обтягнутою синьо-жовтою муаровою стрічкою кольорів Державного Прапора України (співвідношення кольорів 1:1).

Нагрудний знак виготовляється з латуні з подальшими позолотою та електрополіруванням.

Нагрудний знак прикріплюється до одягу шпилькою, закріпленою горизонтально на зворотному боці колодки.