Також буде розроблено законопроект щодо посилення відповідальності за кнопкодавство. Про це Голова Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив в ефірі одного з телеканалів.

Глава парламенту зазначив, що за ініціативою депутатських фракцій та груп збирав нараду щодо можливого факту неперсонального голосування на пленарному засіданні Верховної Ради. «Ми вийшли зі спільною позицією, яка полягає в тому, що ми поставимо додаткові камери в залі, зменшимо можливість, звідки можна буде голосувати — з дуже зручних для таких явищ місць», — повідомив Голова Верховної Ради. Крім того, Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради спільно з апаратом мають розробити законопроект, який передбачатиме посилення відповідальності за неперсональне голосування. «З одного боку — кримінальна відповідальність, з другого боку — фінансова. Як показує практика, депутати також переживають за свої заробітні плати», — додав Дмитро Разумков. За його словами, раніше неперсональне голосування було в парламенті сталою практикою, а у Верховній Раді дев’ятого скликання — це виняток. «Але якщо виняток з’являється, з ним треба боротися, щоб він не став практикою», — наголосив глава парламенту.

За словами Д. Разумкова, є й інший «простий спосіб» остаточно побороти кнопкодавство — встановити систему для голосування, яка працюватиме на основі біометричних даних народних депутатів. Наприклад, за відбитком пальця чи долоні. Однак така система досить дорога, і в умовах COVID-19 закладати на неї кошти недоречно, зауважив Голова Верховної Ради.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.