На знімку: у президії сесії — Олексій Петров (ліворуч) і Анатолій Полосков.

Депутати зібралися на вимогу протестувальників, щоб підтримати мешканців краю та висловити свою позицію щодо підвищення тарифів на енергоносії.

У роботі сесії також узяли участь народний депутат Михайло Лаба і голова ОДА Анатолій Полосков, керівники правоохоронних органів області.

На сесії очільник облради Олексій Петров наголосив: обласна рада, яка є представницьким органом територіальних громад краю, у межах своїх повноважень має висловити позицію щодо питань, які турбують громадськість. «На порядку денному позачергової сесії — вкрай важливе для кожної родини соціально значуще питання: вартість газу, ціна на електроенергію та інші тарифи», — зазначив О. Петров, додавши, що за дорученням Президента уряд на позачерговому засіданні 18 січня ухвалив рішення про зниження ціни на газ.

Ураховуючи важливість питання, на засідання було запрошено також представників відповідних суб’єктів господарювання обласних товариств: «Закарпатгаз», «Закарпатгаззбут», «Закарпаттяенергозбут». Серед них — заступник директора Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Закарпатгаз» Олександр Голуб, який виступив та відповів на всі поставлені запитання. Найактивніше виступ представника «Закарпатгазу» обговорювали депутати Віктор Русин, Мирослав Білецький, Юдіта Петеї, Петро Добромільський та Іван Чубирко.

Було зачитано узгоджений текст звернення до Президента, парламенту та уряду, в якому депутати Закарпатської облради закликають ініціювати вироблення механізму функціонування ринку енергоносіїв та комунальних послуг, який передбачатиме адекватне державне регулювання, усунення монопольних зловживань і врахування реальних можливостей громадян сплачувати за комунальні послуги. Крім того, Верховна Рада має розробити та прийняти закон про впровадження Єдиної державної системи моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги та передбачити в разі потреби достатню кількість коштів у Державному бюджеті України для фінансування субсидій для населення. Від уряду депутати вимагають виключити можливість будь-яких зловживань постачальниками монопольним становищем, яке призводить до підвищення цін для населення, розробити механізм обмеження націнки постачальників газу на транспортування та забезпечити прозорість формування тарифу на послуги розподілу природного газу, прив’язати плату за транспортування газу до його фактичного обсягу споживання, розглянути можливість запровадження пільгового тарифу в межах нормативу споживання до 100 куб. м газу на період опалювального сезону для домогосподарств, що використовують газове опалення, розробити окрему пільгову тарифну сітку на електроенергію для домогосподарств, які використовують електроопалення, розглянути можливість відновлення пільгового тарифу на перші 100 кВт-год. споживання електроенергії для населення тощо.

Ужгород.

Фото прес-служби облради.