Координатор стратегічної гуманітарної ініціативи «Допомога Схід», офіцер Командування об’єднаних сил ЗСУ Борис Кутовий (ліворуч), начальник ВМКЦ Південного регіону полковник медичної служби Роман Кальчук (праворуч), начальник Центру медичної реабілітації та санаторного лікування «Одеський» Ілля Лубашев (у центрі) під час передачі гуманітарної допомоги.

До річниці створення Командування об’єднаних сил Збройних Сил України до Військово-медичного клінічного центру Південного регіону (Одеса) та до Центру медичної реабілітації та санаторного лікування «Одеський» в рамках роботи міжнародної стратегічної ініціативи «Допомога Схід» було передано гуманітарну допомогу медичного призначення майже на 800 тис. гривень. Зокрема, до ВМКЦ Південного регіону — 55 медикалізованих ліжок із спеціалізованими матрацами майже на 550 тис. гривень. До ЦМРСЛ «Одеський» — медичні меблі, медикалізовані електричні ліжка із спеціалізованими матрацами, медичні возики, перфузійні стійки, шафи, стільці та інші речі медичного призначення на понад 250 тис. гривень.

Стратегічний гуманітарній проект «Допомога Схід» продовжує активно діяти саме в умовах загрози поширення епідемії COVID-19: у грудні 2020 року та на початку січня 2021 року із Франції до України прибув черговий гуманітарний вантаж медичного призначення на загальну суму майже 2 млн гривень. Цей вантаж призначено для десяти медичних закладів, що розташовані в зоні проведення ООС на Донбасі та у провідних регіонах України. У грудні 2020 року сучасні медикалізовані електричні ліжка та спеціалізовані матраци на більш як 170 тис. гривень уже отримав Національний військово-медичний клінічний центр «Головний військовий клінічний госпіталь». У січні 2021 року до Військово-медичного клінічного центру Східного регіону передано медикалізовані ліжка та спеціалізовані матраци на понад 140 тис. гривень. Упродовж лютого 2021 року допомогу майже на 800 тис. гривень отримають Військово-медичний клінічний центр Західного регіону та Житомирський військовий госпіталь, 65-й військово-мобільний госпіталь у м. Часів Яр та лікарні зони ООС: міські клінічні лікарні у Торецьку та Селідовому. Цим медичним закладам будуть передані багатофункціональні ліжка з матрацами, медичні меблі, мікроскопи, операційний стіл, наркозно-дихальний апарат, кувези, с-арка та інше медичне обладнання. Увесь такий необхідний лікарям та їх пацієнтам вантаж у рамках роботи стратегічної ініціативи «Допомога Схід» доправлено в Україну із Франції від Асоціації «Медична та благодійна допомога Франція—Україна» (Aide Medicale & Caritative France-Ukrainе), віце-президент пані Діана Дольс, Асоціацією міжнародних автомобільних перевізників України на чолі з президентом асоціації Леонідом Костюченком, які є провідними учасниками проекту від моменту його створення, і підтримка яких є дуже важливою.

Міжнародну стратегічну ініціативу «Допомога Схід» було засновано у квітні 2018 року. Cьогодні гуманітарний проект активно впроваджується за підтримки та дійової участі генерал-лейтенанта Сергія Наєва, як Командувача об’єднаних сил ЗСУ. У 2019 році продовження стратегічної ініціативи «Допомога Схід» схвалив Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак.

На думку Командувача об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенанта Сергія Наєва, дієва підтримка мешканців Донбасу в межах ініціативи «Допомога Схід» є яскравим прикладом об’єднання патріотичних сил для поліпшення гуманітарної ситуації на сході України, яка не залишає байдужими ні українське суспільство, ні міжнародну спільноту.

За час роботи стратегічної гуманітарної ініціативи «Допомога Схід» до більш як 35 українських медичних закладів, переважна більшість яких розташована поблизу лінії розмежування на Донбасі, доправлено майже 74 тонни гуманітарних вантажів медичного призначення майже на 25,5 млн гривень.

«Цього разу в межах міжнародної стратегічної ініціативи «Допомога Схід» до Військово-медичного клінічного центру Південного регіону та Центру медичної реабілітації та санаторного лікування «Одеський» було передано медикалізовані електричні ліжка із спеціалізованими матрацами, медичні меблі та медичне обладнання майже на 800 тис. гривень. Нове медичне обладнання допоможе максимально полегшити і прискорити лікування та реабілітацію пацієнтів. Особливо тих, хто відновлюється після тяжких захворювань, травм чи складних операцій», — зазначив Командувач об’єднаних сил Збройних Сил Україні генерал-лейтенант Сергій Наєв.


Фото Наталії ЗАДВЕРНЯК.