Доктор медичних наук Денис Сурков, координатор проекту «Допомога Схід» Борис Кутовий під час робочої зустрічі у КП «Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня ДОР».

Нещодавно в Дніпропетровській обласній дитячій клінічній лікарні було проведено низку складних хірургічних операцій із застосуванням сучасного наркозно-дихального апарата Draeger Primus, який на початку березня 2021 року було передано до медичного закладу в рамках міжнародної стратегічної ініціативи «Допомога Схід».

Найцінніший скарб

Комунальне підприємство «Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня ДОР» — один із найкращих медичних закладів України, який не тільки обслуговує маленьких мешканців Дніпропетровщини, а й неодноразово надавав висококваліфіковану медичну допомогу дітям із населених пунктів, наближених до прифронтової зони на сході України — міст Красногорівка, Мар’їнка, Курахове, Селидове, Авдіївка та багатьох інших. Тільки в рамках спільного гуманітарного проекту українських військових «Допомога йде» у період 2016—2018 років на базі медичного закладу було успішно проліковано майже 100 «дітей війни», багатьом із них було врятовано життя.

У березні 2021-го в рамках міжнародної стратегічної ініціативи «Допомога Схід» до КП «Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня ДОР» було передано сучасний наркозно-дихальний апарат Draeger Primus. Це апарат інгаляційної анестезії експертного класу з високоточною системою контролю параметрів дихання і дозування анестетика, призначений для застосування при хірургічних втручаннях у спеціалізованих медичних установах. Високоточна система контролю параметрів дихання і дозування анестетика забезпечує безпеку пацієнта і підвищує ефективність роботи лікаря-анестезіолога. Нещодавно завідувачем відділення анестезіології та інтенсивної терапії для новонароджених КП «Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня ДОР», доктором медичних наук Денисом Сурковим та колективом хірургів лікарні на чолі з генеральнім директором закладу Олексієм Власовим та завідувачем відділення реконструктивної хірургії Олександром Гладкім було проведено низку складних хірургічних операцій із застосуванням цього наркозно-дихального апарата. Для участі у проведенні надскладних операцій було запрошено дитячого пластичного хірурга клініки Аджібадем (Туреччина) професора Хакана Агіра. Зокрема, було прооперовано одномісячну дитину із паховою грижею, а також проведено багаточасову надскладну операцію у боротьбі за життя дитини з Донеччини, яка народилася передчасно, з великою пухлиною.

«Це так звана крижово-куприкова тератома. Дитина народилася загальною вагою 2 кг 700 г. І зараз, коли тератому видалили, вона важить кіло двісті. Тобто актуальна вага дитини майже дорівнювала вазі пухлини», — зазначив з цього приводу завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії для новонароджених Денис Сурков. «Сьогодні зростання кількості новонароджених з гострими станами, особливо глибоко недоношених, створює потребу в нових стандартах анестезіологічних платформ. Система Primus, оснащена сучасним високоточним дихальним блоком компанії Drager, забезпечує параметри ШВЛ, які можна порівняти з топовими моделями вентиляторів відділення реанімації, і повний спектр режимів з контролем за об’ємом і тиском, які забезпечать варіанти респіраторної підтримки для будь-якої ситуації у неонатології. Повний спектр моніторингу, включно з визначенням концентрації кисню, вуглекислого газу та інгаляційних анестетиків у вдиханому і видихуваному повітрі, у тому числі з автоматичним розрахунком поточної мінімальної альвеолярної концентрації севофлурану, роблять цей наркозно-дихальний апарат незамінним для проведення складних реконструктивних оперативних втручань у найменшій категорії наших пацієнтів», — наголосив лікар.

Апарат Draeger Primus у рамках роботи проекту «Допомога Схід» доправлено в Україну із Франції від Асоціації «Медична та благодійна допомога Франція — Україна» (Aide Medicale & Caritative France — Ukrainе), віце-президент якої — пані Діана Дольс, Асоціацією міжнародних автомобільних перевізників України на чолі з її президентом Леонідом Костюченком. На внутрішньому ринку України медичне обладнання такого класу коштує сотні тисяч гривень.

«У період реформування медичної сфери благодійна допомога стає особливо важливою складовою, допомагаючи лікарням оновити та покращити iх матеріально-технічну базу в умовах дефіциту бюджету. Ця лікарня пережила складний рік, і я рада, що завдяки проекту «Допомога Схід» ми допомогли iй, адже від самого початку війни, окрім дітей Дніпропетровської області, вони лікують дітей прифронтових зон. Приємно бачити, що це висококласне обладнання у руках таких досвідчених фахівців, як Денис Сурков, уже рятує життя малечі», — висловилася пані Діана Дольс, віце-президент Асоціації «Медична та благодійна допомога Франція — Україна» (Aide Medicale & Caritative France — Ukrainе).

Генерал-лейтенант Сергій НАЄВ: «Ми вміємо бачити наявні проблеми та у стислий час знаходити шляхи їх розв’язання»

Міжнародну стратегічну ініціативу «Допомога Схід» було започатковано у квітні 2018 року за ініціативи та дієвого сприяння генерал-лейтенанта Сергія Наєва, коли він очолив Операцію об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей. До провідних партнерів проекту одразу ввійшли Асоціація «Медична та благодійна допомога Франція — Україна» (Aide Medicale & Caritative France — Ukrainе) та Асоціація міжнародних автомобільних перевізників України (АсМАП). Керівником-координатором проекту в Україні є офіцер Командування Об’єднаних сил ЗСУ, письменник та журналіст Борис Кутовий. У 2019 році проведення стратегічної ініціативи «Допомога Схід» схвалив Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак.

Як наголосив командувач Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв, українські військові сьогодні не тільки обстоюють незалежність України зі зброєю в руках на сході країни, а й роблять свій внесок у розв’язання проблем цивільного населення. «Бачити наявні проблеми та у стислий час знаходити шляхи їх розв’язання — не відкладаючи на завтра, саме сьогодні, саме зараз конкретними справами будувати майбутнє України — ось запорука успішної розбудови цього майбутнього. Сьогодні ми маємо багато гарних прикладів, зокрема приклад успішного впровадження міжнародної стратегічної ініціативи «Допомога Схід», яка увібрала плідні зусилля українських військових, представників благодійних організацій, представників великого та малого бізнесу, державних та недержавних установ і організацій. Об’єднати зусилля у подоланні труднощів — ось що надзвичайно важливо в умовах гібридної війни, яка ведеться сьогодні проти нашої держави. Гуманітарний проект «Допомога Схід» демонструє новий рівень свідомості українського військового, новий рівень соціальної активності та громадянської відповідальності», — зазначив командувач Об’єднаних сил ЗСУ.

40 цивільних та військових медичних закладів заощадили бюджетні кошти

Міжнародна стратегічна ініціатива «Допомога Схід» охопила своєю роботою 40 медичних закладів — і військових, і цивільних, — більшість з яких розташована поблизу лінії зіткнення на Донбасі. До цих установ передано майже 74 тонни гуманітарних вантажів медичного призначення на суму понад 26 мільйонів гривень. Тільки за минулий рік у район проведення Операції об’єднаних сил та в інші регіони України до медичних закладів доставлено цільову гуманітарну допомогу загальною вартістю майже 6,5 мільйона гривень. Лікарні та військові госпіталі отримали різноманітне медичне обладнання, витратні матеріали, одноразові медичні інструменти, ортези, одноразовий медичний одяг, спеціалізовані медичні ліжка та матраци, медичні меблі, одноразові набори для проведення хірургічного втручання, набори для передопераційної підготовки та промивки ран, набори для лікування опіків, а також засоби гігієни для важкохворих.

Потрібно відзначити саме цільовий характер допомоги, яка надається закладам охорони здоров’я в рамках проекту «Допомога Схід». Попереднє вивчення наявних проблем лікарень та шпиталів, підбір і доправлення до закладів необхідного обладнання та приладдя — ось характерна риса стратегічної ініціативи. Варто врахувати, що завдяки роботі Асоціації «Медична та благодійна допомога Франція — Україна» (Aide Medicale & Caritative France — Ukrainе) та Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України (АсМАП) спільний гуманітарний проект допомагає заощаджувати бюджетні кошти й спрямовувати їх на інші потреби.

Під час пандемії COVID-19 гуманітарний проект «Допомога Схід» ще більше активізував свою роботу. Впродовж останніх двох місяців із Франції до України надійшов гуманітарний вантаж медичного призначення на суму понад 2 мільйони гривень, який отримали більш як десять цивільних та військових закладів охорони здоров’я, розташовані на сході України і в інших регіонах. Серед них — Національний військово-медичний клінічний центр «Головний військовий клінічний госпіталь», Військово-медичні клінічні центри Східного, Західного, Північного та Південного регіонів, Центр медичної реабілітації та санаторного лікування «Одеський», 65-й військово-мобільний госпіталь у місті Часів Яр та міські клінічні лікарні у містах Торецьк та Селидове (зона ООС). Допомога складається з багатофункціональних електричних ліжок з матрацами, медичних меблів, мікроскопів, мультифункціонального операційного столу, наркозно-дихального апарата, кувезів, мобільного рентгенапарата (с-арки) та іншого медичного обладнання.

У грудні 2020-го гуманітарний вантаж — сучасні медикалізовані електричні ліжка та спеціалізовані матраци на суму понад 170 тисяч гривень — уже отримав Національний військово-медичний клінічний центр «Головний військовий клінічний госпіталь». У січні 2021 року до військово-медичного клінічного центру Східного регіону передано медикалізовані ліжка та спеціалізовані матраци на суму понад 140 тисяч гривень. У лютому 2021-го допомогу на суму майже 800 тисяч гривень у вигляді медичного обладнання, медичних меблів, медикалізованих електричних ліжок та спеціалізованих матраців уже отримали Військово-медичний клінічний центр Південного регіону, Центр медичної реабілітації та санаторного лікування «Одеський», міська клінічна лікарня у Селидовому.

Завдяки підтримці проекту Асоціацією міжнародних автомобільних перевізників України  (АсМАП) ретельно підібрана французькими партнерами допомога регулярно доправляється в Україну, та варто окремо зазначити — на схід країни, в зону ведення бойових дій.

Леонід Костюченко, голова ради, президент АсМАП зазначив: «Учасники асоціації об’єдналися навколо ідеї допомоги Збройним Силам України і мирним мешканцям Донецької та Луганської областей. Вони демонструють свою єдність, командний дух та, не побоюсь сказати, патріотизм! Ми працюємо разом задля перемоги і кращого майбутнього нашої держави і громадян України. І робимо це за покликом душі, а не для звітів. Наші водії забезпечують перевезення вантажів, незважаючи на пандемію, складні дорожні умови та інші труднощі, за що ми їм щиро вдячні».

Нині проект «Допомога Схід» триває. Найближчим часом заплановано допомогу 65-му військово-мобільному госпіталю у місті Часів Яр Донецької області, де проходять лікування військовослужбовці Збройних Сил України, які беруть безпосередню участь у бойових діях на сході України. Адже сьогодні питання оновлення лікувальної бази вітчизняних медичних закладів залишається важливим та актуальним.

Фото надано автором.