Особливо, останнім: дуже часто після виборів новообрані депутати та голови починають жити своїм життям, дбати лише про власні інтереси, а до проблем земляків втрачають інтерес. І така ситуація зберігається аж до наступних виборів. Чекати людям доводиться дуже довго! Але щоб механізм місцевих референдумів запрацював, на мою думку, треба закріпити його в Конституції. Бо будь-яку хорошу ідею можна спаплюжити: наприклад, «затягати» її у судах та заблокувати реалізацію.

Місцевий референдум повинен розв’язати проблеми, схожі на нашу. На нещодавніх виборах жителі нашої Буринської міської об’єднаної територіальної громади Сумської області обрали 26 депутатів, а мене переобрали головою. До ради пройшли представники шести політичних сил, і ми сформували коаліцію, яка взяла на себе відповідальність за долю ОТГ. Але комусь реальна перспектива не сподобалась і вони почали діяти. Двох депутатів із нашої політичної сили залякали, на решту вплинули іншими способами — і внаслідок цього я вже чотири рази не можу скликати сесію. Одні бояться на неї приходити, а інші свідомо нехтують.

На ситуацію впливає криміналітет та один із народних депутатів. Що маємо в результаті? На вибори було витрачено значні бюджетні кошти, люди мали надію на покращення життя, але все це перекреслено, бо так захотілося кільком ділкам. Добре, що на установчій сесії «стара» рада перед тим, як передати повноваження новообраній, прийняла бюджет на 2021 рік. Але після цього ми вже кілька місяців не можемо ухвалити жодного рішення.

Люди повинні отримати реальну можливість розв’язувати такі проблеми на місцевих референдумах. Власне, саме вони — джерело влади. І якщо виборці комусь делегували такі повноваження, а він поставився до цього обов’язку безвідповідально, необхідно застосовувати механізм прямої дії.

Віктор ЛАДУХА, голова Буринської міської ОТГ Сумської області.