Труднощі з проїздом спостерігалися фактично на всіх мостах через Дніпро, а також на проспектах і головних магістралях. Були тягнучки в центрі столиці, зокрема на Хрещатику, Набережно-Хрещатицькій вулиці та на Січових Стрільців.

Як відомо, цього дня закрилися школи та дитячі садки, а громадський транспорт почав працювати винятково для співробітників критичної інфраструктури. А оскільки більшість організацій ще не встигли отримати перепустки для своїх працівників, люди, щоб дістатися до роботи, пересіли на власний транспорт або таксі. До речі, останні вирішили скористатися з ситуації і буквально роздули ціни. Не зовсім дотримувалися правил та перевіряли наявність перепусток водії маршруток. Утім, як зазначив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник в ефірі одного з телеканалів, ситуацію, що склалася в перший день карантину, виправлять «за допомогою контролюючих органів». Раніше він наголошував, що видача перепусток не завершилася. «Це 6—7 напрямків, які першочерговими повинні були отримати. Після цього розглядатимуться заявки всіх інших підприємств».

Якщо ж говорити про цілковите дотримання правил, то пересвідчитися в цьому можна було в метро. При цьому наш фотокореспондент, який зранку скористався підземкою, зазначив, що вагони в час пік були на диво майже порожні (на знімку). Швидше за все тому, що багато людей ще не встигли отримати спецперепустки.

А от щодо контролю, то обіцяють карати й тих роботодавців, де не дотримуються протиепідемічних правил у закритих приміщеннях. Також, як повідомили у столичній поліції, контроль за дотриманням карантинних заходів здійснюють посилені мобільні групи поліцейських, співробітників Муніципальної охорони та бійців Нацгвардії. Вони патрулюють на зупинках, у лісопаркових зонах та інших громадських місцях, де можливе скупчення людей.

Проте варто зазначити, що найкращий контролер — ми самі. І якщо будемо дотримуватися дистанції, носити маски, без зайвих потреб не відвідуватимемо людні місця, це вже запорука, що вірус вас омине.

Фото Олексія КУСТОВСЬКОГО.