Про одного з таких — сільськогосподарське приватне підприємство «Маяк», яке зайшло із сусіднього Сарненського району, — розповіли.

«Маяк» — це сімейна справа Остапчуків — батька Анатолія Миколайовича, депутата Сарненської районної ради, та його сина Ігоря Анатолійовича. У своєму рідному селі Зносичі Сарненського району вони не лише зберегли, а й успішно розвивають господарство, даючи роботу двом сотням місцевих мешканців.

І не лише їм, а й двадцятьом мешканцям села Тихе, яке входить до складу Малолюбашанської територіальної громади (колишній Костопільський, а нині Рівненський район). Адже створили тут сучасну молочну ферму, де утримується 120 корів.

Завідуюча ферми Лариса Дідух розповіла, що тут операторами машинного доїння Любов Шатохіна, Людмила Мацюк із Мирного, Ганна Денисова, Світлана Кундас із Тихого. Молоко реалізують на Радивилівський молокозавод.

— Свого часу у Тихому і Мирному був колгосп-мільйонер, але згодом він занепав, — розповіли у Малолюбашанській сільській раді. — Незавидна доля чекала і колишні колгоспні фермські приміщення, доки не знайшовся інвестор, який швидко навів тут порядок. Тож тепер усі приміщення молочної ферми мають доглянутий вигляд (на знімку), на що звертають увагу всі, хто проїжджає трасою Костопіль — Сарни.

— Нині засновники молочної ферми у Тихому Анатолій Миколайович та Ігор Анатолійович Остапчуки орендують у місцевих селян земельні паї — загалом 600 гектарів. Уклали вони з нашою сільською радою договори на оренду землі померлих громадян, тобто невитребуваних паїв, — розповідає спеціаліст-землевпорядник Малолюбашанської сільської ради Людмила Стельмащук. — За це щороку в бюджет нашої громади надходить 100 тисяч гривень. А ще ж є надходження ПДФО із зарплати працівників ферми та від орендної плати орендодавцям — у сумі 50 тисяч гривень. Тож у нашій громаді дуже раді такому інвестору. Тим паче, що він ще й безкорисливо допомагає громаді, як, скажімо, було це під час снігової стихії.

Остапчуки — шановані на Рівненщині люди. Анатолій Миколайович — тридцять п’ять років пропрацював у сільському господарстві, має багатий управлінський досвід, Заслужений працівник сільського господарства, нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. Дипломом міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України відзначена і сумлінна праця його сина Ігоря Остапчука (на знімку), який разом з батьком тримає на висоті і «Маяк» у Зносичах, і молочну ферму у Тихому.