Начальник 65-го військового мобільного шпиталю підполковник медичної служби Михайло Тим’як, начальник відділення підсилення медичних підрозділів для військової ланки капітан медичної служби Владислав Чолак, координатор проекту «Допомога Схід» офіцер Командування Об’єднаних сил ЗСУ Борис Кутовий під час робочої зустрічі з приводу передачі медичного обладнання.

У рамках міжнародної стратегічної ініціативи «Допомога Схід» 65-му військовому мобільному госпіталю у м. Часів Яр Донецької області передано сучасне медичне обладнання — а саме мобільний рентгенапарат з С-аркою, спеціалізований операційний стіл тощо. Вказане приладдя допоможе медичному персоналу шпиталю підтримувати високу ефективність лікування військовослужбовців, які беруть участь в Операції об’єднаних сил.

Військові шпиталі працюють в екстремальних умовах

«Сьогодні ми передали до військового госпіталю сучасне медичне обладнання, яке допоможе нашим лікарям підтримувати високий рівень медичної допомоги, котру надають і військовим, які беруть участь в Операції об’єднаних сил, і цивільному населенню Донецької та Луганської областей. Зазначене медичне приладдя — дієва допомога військовим медикам у їх благородній справі порятунку людських життів та дарування надії на здорове майбутнє», — наголосив з цього приводу командувач Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв. «Врятовані людські життя — ось найвища цінність та нагорода», — підкреслив командувач ОС ЗСУ.

65-й військовий мобільний шпиталь є багатопрофільним медичним закладом і призначений насамперед для надання пораненим та хворим першої лікарської та кваліфікованої медичної допомоги, а також їх стабілізації, тимчасової госпіталізації нетранспортабельних хворих, їх лікування та підготовки до евакуації у лікувальні заклади вищого рівня. 65-й ВМГ було створено 27 липня 2007 року — саме тоді на базі чотирьох військово-медичних клінічних центрів було сформовано чотири мобільні госпіталі у Вінниці, Одесі, Львові та Харкові. Їх створення викликане необхідністю мати в країні мобільні медичні формування, здатні оперативно змінювати місця дислокації, швидко розгортатись та надавати екстрену медичну допомогу постраждалим під час техногенних катастроф, стихійних лих, масштабних військових навчань і, звичайно, бойових дій. У 2008-му 65-й військовий мобільний госпіталь був розгорнутий у Лозовій, де працював у рамках заходів з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на території 61-го арсеналу. З початком російської збройної агресії проти України госпіталь було переведено на Донбас, де особовий склад шпиталю був залучений до виконання завдань за призначенням у районі проведення антитерористичної операції (АТО) на території Донецької та Луганської областей.

«Нині 65-й ВМГ виконує завдання у складі Об’єднаних сил. Одночасно у госпіталі можуть перебувати на стаціонарному лікуванні 100 осіб. За час свого існування госпіталь неодноразово конкретними справами, збереженими людськими життями доводив свою необхідність і дієвість. Ділянка відповідальності 65-го військового мобільного шпиталю включає частину Донецької та Луганської областей. У підпорядкуванні шпиталю працюють лікарсько-сестринські бригади на світлодарському, попаснянському, бахмутському і торецькому напрямках. Медичний персонал цього госпіталю першим приймав поранених оборонців донецького аеропорту, Дебальцевого, Світлодарська. З моменту виконання завдань за призначенням у районах бойових дій 65-й ВМГ надав допомогу тисячам військовослужбовців та цивільних осіб», — розповів начальник 65-го військового мобільного шпиталю підполковник медичної служби Михайло Тим’як.

Передане обладнання відповідає сучасним потребам

У рамках міжнародної стратегічної ініціативи «Допомога Схід» 65-й військовий мобільний шпиталь неодноразово отримував якісну та необхідну допомогу. Цього разу до шпиталю було передано сучасний мобільний рентгенапарат з С-аркою, спеціалізований операційний стіл та інше обладнання. Вказане приладдя передано військовим медикам із Франції Асоціацією «Медична та благодійна допомога Франція-Україна» (Aide Mеdicale & Caritative France-Ukrainе) та доправлено на Донбас у зону ведення бойових дій за сприяння Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України (АсМАП).

Начальник відділення підсилення медичних підрозділів для військової ланки капітан медичної служби Владислав Чолак з цього приводу зазначив: «Наразі порівняно з роками початку війни кількість поранених значно зменшилася, але невідкладних операційних втручань часто потребують пацієнти з травмами і відповідними захворюваннями. За допомогою мобільного рентгена з С-аркою, операційного столу, які надійшли до хірургічного відділення, ми покращили якість медичного забезпечення, процес діагностики, точність постановки діагнозу і відповідно швидкість операційного втручання. С-арка дає нам змогу проводити інтраопераційну рентгенологічну візуалізацію, при якій ми можемо в реальному часі робити знімки високої роздільної якості, що вкрай необхідно при пораненнях та травматологічних операціях. Це обладнання розширює можливості роботи хірургічного відділення та покращує результати лікування. Новий операційний стіл відповідає сучасним потребам щодо надання медичної допомоги, покращує її ефективність. Майже з першого дня нове обладнання систематично залучається на благо пацієнтів».

Міжнародну стратегічну ініціативу «Допомога Схід» було започатковано у квітні 2018 року за ініціативи та дійового сприяння генерал-лейтенанта Сергія Наєва, коли він очолив Операцію об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей. Провідними партнерами проекту одразу стали Асоціація «Медична та благодійна допомога Франція-Україна» (Aide Mеdicale & Caritative France-Ukrainе), віце-президент якої — пані Діана Дольс, та Асоціація міжнародних автомобільних перевізників України (АсМАП) на чолі з Леонідом Костюченком. Керівником-координатором проекту в Україні став офіцер ЗСУ, письменник та журналіст Борис Кутовий. У 2019 році проведення стратегічної ініціативи «Допомога Схід» схвалив Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак. Сьогодні проект впроваджується за підтримки Сергія Наєва як командувача Об’єднаних сил ЗС України.

Гуманітарний проект «Допомога Схід» охопив своєю роботою понад 40 медичних закладів — і військових, і цивільних, більшість із яких розташована поблизу лінії зіткнення на Донбасі. До цих установ передано майже 74 тонни гуманітарних вантажів медичного призначення на суму більш як 26 мільйонів гривень. Тільки за минулий рік у район проведення Операції об’єднаних сил та в інші регіони України до медичних закладів доставлено цільову гуманітарну допомогу загальною вартістю майже 6,5 мільйона гривень. Лікарні та військові госпіталі отримали різноманітне медичне приладдя, витратні матеріали, одноразові медичні інструменти, ортези, одноразовий медичний одяг, спеціалізовані медичні ліжка та матраци, медичні меблі, одноразові набори для проведення хірургічних втручань, набори для передопераційної підготовки та промивки ран, набори для лікування опіків, а також засоби гігієни для важкохворих.

«Потрібно зазначити саме цільовий характер допомоги, яка надається закладам охорони здоров’я в рамках проекту «Допомога Схід». Попереднє вивчення наявних проблем лікарень та шпиталів, підбір і доправлення до закладів обладнання та приладдя, яке є нагально необхідним, — ось характерна риса стратегічної ініціативи. Варто врахувати, що завдяки роботі Асоціації «Медична та благодійна допомога Франція-Україна» (Aide Mеdicale & Caritative France-Ukrainе) та Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України (АсМАП) спільний гуманітарний проект допомагає заощаджувати значні обсяги бюджетних коштів й дає змогу спрямовувати їх на інші потреби», — підкреслив генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Найближчим часом в Україну з Франції буде доправлено нову партію вкрай необхідних на фронті речей

«Задоволена черговим здійсненим проектом та дякую всім його учасникам. Уже готуємо нові поставки допомоги медичним закладам зони ООС, пологовим будинкам та дитячим лікарням, а також продовжимо переобладнання відділень військових госпіталів. Потреб багато, і безпрецедентна санітарна криза лише загострила проблеми медичної галузі, тому наша допомога необхідна як ніколи», — висловилася пані Діана Дольс, віце-президент Асоціації «Медична та благодійна допомога Франція-Україна» (Aide Mеdicale & Caritative France-Ukrainе).

Під час пандемії COVID-19 гуманітарний проект «Допомога Схід» ще більше активізував свою роботу. На початку 2021 року із Франції до України надійшов гуманітарний вантаж медичного призначення на суму понад два мільйони гривень, призначений для десяти цивільних та військових закладів охорони здоров’я, розташованих і на сході України, і в інших регіонах. Допомога складається з багатофункціональних електричних ліжок з матрацами, медичних меблів, мікроскопів, мультифункціонального операційного столу, наркозно-дихального апарата, кувезів, мобільного рентгенапарата з С-аркою та іншого медичного обладнання. Вказане сучасне медичне обладнання вже передано до таких закладів охорони здоров’я, як Національний військово-медичний клінічний центр «Головний військовий клінічний госпіталь», Військово-медичні клінічні центри Східного, Західного, Північного та Південного регіонів, Центр медичної реабілітації та санаторного лікування «Одеський», Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня, 65-й військово-мобільний госпіталь у м. Часів Яр та міські клінічні лікарні у містах Торецьк та Селидове в зоні проведення ООС на Донеччині. Ретельно підібрана французькими партнерами допомога доправляється в Україну, та варто окремо зазначити — в зону ведення бойових дій за сприяння Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України (АсМАП).

«Уже котрий рік поспіль учасники асоціації беруть участь у міжнародному стратегічному проекті «Допомога Схід», підтримуючи важливу та дуже потрібну сьогодні роботу з допомоги медичним закладам і в зоні ведення бойових дій на Донбасі, і в інших регіонах України. Саме сьогодні, не відкладаючи на завтра, не за страх, а за совість робити конкретну справу, яку тобі доручено, — ось запорука успішного подолання труднощів, перед якими стоїть сьогодні країна», — зазначив Леонід Костюченко, голова ради, президент АсМАП.

Наразі стратегічна ініціатива «Допомога Схід» триває. Найближчим часом організатори проекту планують доправлення в Україну з Франції нових партій медичного приладдя та обладнання.


На знімках: під час використання медичного обладнання, переданого військовим медикам у рамках гуманітарного проекту «Допомога Схід».

Фото надане автором.