Потрібно терміново рятувати будівлю музею та його експонати.

Про це заявив директор заповідника Максим Остапенко. Він зазначив, що заповідник — це єдина комплексна історико-культурна й природна визначна пам’ятка, що охоплює період від мезоліту до XX століття. На його території налічується 63 пам’ятки археології й історії. У 1983 році в заповіднику відкрили Музей історії Запоріжжя, пізніше перепрофілювали його в Музей історії запорозького козацтва. З 2015 року тут тимчасово припинено доступ відвідувачів через аварійний стан будівлі.

Цитата

«Ми огородили будівлю музею парканом. Вона визнана аварійною. Щоб ніхто не постраждав від плит, ми змушені так вчинити. Просимо відвідувачів із розумінням поставитися до таких заходів безпеки», — пише адміністрація музею в соцмережах. Потрапити на оглядовий майданчик на даху теж не можна.

«На щастя, унікальні фонди збережено, але будівля зовсім не відповідає сучасним нормам. Вона не пристосована для демонстрації експонатів і для відвідування великою кількістю туристів, особливо маломобільних груп. Інфраструктура потребує значного й термінового відновлення», — наполягає Максим Остапенко.

Нинішнього року начебто намітилася можливість реконструкції й відновлення роботи музею. У рамках ініціативи Президента України Володимира Зеленського за участю Міністерства культури та інформаційної політики України стартувало відновлення ста культурних об’єктів, серед яких і Музей історії запорозького козацтва.

В ОДА погоджуються з тим, що Хортиця перебуває в занепаді. І стверджують, що шукати винних у цьому безглуздо. Натомість пропонують діяти і зробити острів справжньою перлиною всієї України, сучасним простором для культури, туризму, духовності, відпочинку, комфортним і безбар’єрним середовищем для кожного.

«Перший крок у цьому напрямі — довгоочікувана реконструкція й відновлення роботи Музею історії запорозького козацтва. Уже шість років ніхто не може доторкнутися й дізнатися про знамениту історію нашого краю. Тепер нарешті музей відремонтують і відкриють для відвідувачів. Майже сто тисяч унікальних експонатів, кілька діорам, артефакти, які є тільки на Хортиці, — усе це стане доступним для тисяч любителів історії і культури», — обіцяє голова ОДА Олександр Старух.

Запоріжжя.

Фото Запорізької ОДА.