У лелеки було пошкоджене крило та зламана нога. Її довелось ампутувати. І птах вижив! Мало того, навіть отримав можливість пересуватись. Бо замість втраченої кінцівки йому прилаштували... протез.

Чорногуз, якому дали ім’я Жорік, мешкав серед пернатих родичів у міському парку Кременчука. Але з настанням холодів постала потреба забезпечити його теплим житлом. Директор парку Віталій Дідюрін звернувся до небайдужих громадян із проханням забрати птаха на зимівлю. На це відгукнулися Сергій і Юлія ФедоровІ та їхні синочки Михайлик і Дем’янчик із Павлиша — постійні відвідувачі парку. На півроку Жорік став членом їхньої родини.

Усю зиму птах прожив у теплій господарській будівлі. В основі його харчового раціону була розморожена та свіжа риба.

Із настанням тепла лелеці почали влаштовувати прогулянки. Інстинкт бере своє, і кілька разів птах пробував злетіти, але через лихих людей, які травмували його, він уже ніколи не стане на крило.

Господар, який працює в Онуфріївській пожежній частині, до своєї професії рятувальника долучив ще й хобі рятівника братів наших менших. Його дружина Юля — педагог за освітою, нині — в декретній відпустці. Обоє займаються зооволонтерством уже п’ять років — відколи одружились. Дають притулок бездомним собакам та кішкам.

«Минулого року нам підкинули з десяток котиків, — розповідає Юля. — Виходжуємо, відгодовуємо, знаходимо для них родини...»

Крім того, Федорові щороку беруть під опіку лебедів, які гніздяться по-сусідству з їхньою присадибною ділянкою, що виходить до місцевої водойми. Підгодовують цих величних птахів, захищають від вандалів та браконьєрів.

Сергій виставляє на краю городу годівницю з зерном, і лебеді приходять у цю «їдальню» на трапезу. А ще чоловік має давнє захоплення — розводить диких качок. А молодняк дарує кременчуцькому парку.

«Ми з дітьми із задоволенням спостерігаємо за птахами, вчимо своїх синочків любити природу, бережливо, людяно ставитись до всього живого, — зазначає молода мама. — Бо в нинішній час дуже вражає жорстокість і цинізм молоді. Ми не хочемо, щоб наші діти були такими. Тим паче розуміємо, що жорстокість і бездушність, які починаються зі ставлення до тварин у дитинстві, в дорослому віці дають свої страшні наслідки».

Кіровоградська область.

Фото автора.