Про це заявив голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук в інтерв’ю телеканалу «Дом».

За його словами, українська сторона неодноразово пропонувала вдосконалити координаційний механізм контролю того, хто порушує «режим тиші», адже нинішній механізм недосконалий. Це й стало причиною розроблення документа, що доповнює чинну з липня 2020 року систему «покарання» для порушників оголошеного тоді чергового перемир’я.

«На останньому засіданні ТКГ наш документ, пропозиції ОРДЛО та пропозиції Росії було взято до обговорення. І, як мені відомо, український документ було прийнято за основу. Це вперше. І навіть керівник ТКГ, посол від ОБСЄ, сказала, що це історична подія», — повідомив Кравчук.

Він зазначив, що пропозиції української сторони стосувалися трьох основних напрямів: «По-перше, посилити контроль дотримання режиму припинення вогню, зокрема, за допомогою місії ОБСЄ, спостерігачі якої присутні на Донбасі. Друге — санкції, покарання тих, хто порушив режим тиші. Третє — щойно є порушення, є загиблі, будь-яка сторона може вимагати зібрати негайно робочу групу, щоб обговорити і вжити заходів протягом 12 годин».

Учора робоча група в ТКГ повинна була обговорити підсумковий варіант з урахуванням пропозицій України, Росії та ОРДЛО.

Крім цього, у своєму коментарі «Дому», мовлення якого орієнтовано на мешканців Донбасу, очільник української делегації в ТКГ назвав фальшивою заяву Володимира Путіна про те, що своїми діями на сході України РФ захищає російськомовних людей. Він навів статистику наслідків такого «захисту» внаслідок агресії Росії проти України: 15 тисяч загиблих і 1,6 млн переселенців.

Нагадаємо, раніше Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь висловив думку, що Україні слід почати ефективно проводити державну мовну політику, щоб створити умови для інформаційної протидії гібридним атакам Кремля і припинити спекуляції на мовному питанні.