На засіданні Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, яке відбулося в середу, перемовники обговорили пропозицію повернутися до суворого дотримання режиму повного та всеосяжного припинення вогню. Проте їм не вдалося домовитися про режим тиші на великодні свята. Про це інформує пост на офіційній сторінці у Фейсбуці Української делегації для участі в ТКГ. «Сторони погодилися продовжити роботу із вживання додаткових заходів щодо вдосконалення механізму виключення порушень режиму припинення вогню», — йдеться в повідомленні.

За словами глави української делегації в ТКГ Леоніда Кравчука, текст документа не затвердили через відсутність чіткого визначення суб’єктів виконання режиму припинення вогню. Він нагадав, що відповідно до Мінських угод учасниками переговорів є Україна, Росія, ОБСЄ, а також запрошені представники окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).

Зі свого боку представник української делегації в ТКГ Сергій Гармаш повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці: «для візування «великоднього перемир’я» представники Росії запропонували Україні підписати заяву про припинення вогню між нею й ОРДЛО».

«Росія хоче впровадити у свідомість українців наративу, що суб’єктивізація ОРДЛО як сторони конфлікту — це головний чинник досягнення миру на Донбасі. Тобто не гроші, зброя та «відпускники» Росії є причинами війни, а «бюрократична казуїстика»  — всього лише визнання факту громадянської війни», — написав він.

Водночас, спікер української делегації в ТКГ Олексій Арестович у вечірньому ефірі «Україна 24» заявив, що «у ході переговорів 28 квітня на рівні глав делегацій один з високопоставлених представників Росії визнав, що запрошені Росією з тимчасово окупованих ОРДО не є суб’єктами переговорного процесу». За словами Арестовича, цей представник Росії визнав, що хоч і існують збройні формування ОРДЛО, але як суб’єкта переговорів їх немає.

«Консультації про необхідність дотримання режиму припинення вогню та «великоднього перемир’я» тривають на рівні політичних радників «нормандського формату», — резюмував спікер української делегації в ТКГ.