На заходах були присутні голови комітетів з питань зовнішньої політики парламентаріїв країн Балтії, Надзвичайні та Повноважні Посли, керівництво Командування Операції об’єднаних сил та голови обласних державних адміністрацій.

У Сєвєродонецьку на Луганщині, звертаючись до присутніх, Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки пан Вальдемарас Сарапінас зазначив, що Литва та інші країни Балтії завжди були, є і залишатимуться надійними партнерами України в її боротьбі за територіальну цілісність та підтримуватимуть прагнення вступу у НАТО та Європейський Союз.

«Ми сьогодні тут! І залишатимемося тут доти, поки міжнародно визнані кордони України не будуть повністю відновлені — ви не є і не будете самотніми у своїй боротьбі, боротьбі, за яку ми всі вам так винні», — зауважив під час брифінгу голова комітету закордонних справ Сейму Латвійської Республіки пан Ріхардс Колс.

Начальник штабу — перший заступник командувача Об’єднаних сил генерал-майор Володимир Кидонь зазначив, що відкриття почесного консульства Литовської Республіки в Сєвєродонецьку збіглося у часі з третьою річницею початку проведення Операції об’єднаних сил. Наші партнери з Литви та інших країн Балтії зробили неоціненний внесок у справу розвитку та підтримки Збройних Сил України. Литва гостинно приймала на лікування та реабілітацію наших поранених воїнів, надавала і надає військово-технічну допомогу, сприяла якісній підготовці наших підрозділів своїми військовими інструкторами. І головне — залишається надійним другом та союзником України у великій родині європейських народів.

У Слов’янську заступник командувача Об’єднаних сил генерал-майор Віктор Ганущак підкреслив, що сьогодні справді історичний день, адже відкрито почесне консульство Латвії на території Донеччини.

«Від усього українського народу, від українських воїнів я хочу передати слова вдячності за вашу відданість, вашу державницьку позицію та допомогу, яку надає ваша держава нам у роки цієї гібридної війни проти агресора, що прийшов на нашу землю. Відтоді й дотепер гинуть наші воїни, захищаючи незалежність України. Ми вдячні вам за гуманітарні конвої, за медичну допомогу, яку ви надаєте у лікуванні й реабілітації наших воїнів, реабілітацію сімей наших загиблих захисників на території вашої держави. А з відкриттям консульства наша дружба і співпраця лише покращуватимуться».

Також високоповажна делегація ознайомилася з поточною безпековою ситуацією на лінії розмежування та відвідала КПВВ «Золоте».

Прес-центр ООС.