В Одесі командувач ВМС ЗС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа обговорив з керівництвом британської тренувальної місії ORBITAL поглиблення співробітництва, визначення потреб та перспективних напрямів підготовки особового складу й підрозділів національного військового флоту у 2021-му та 2022-му із залученням іноземних інструкторів.

Варто підкреслити, що штаб тренувальної місії ЗС Великої Британії ORBITAL узяв на себе функції координації і забезпечення запропонованих заходів для ВМС ЗС України від держав-партнерів. Загалом до проведення курсів підготовки особового складу й підрозділів ВМС ЗС України залучаються такі держави-партнери України, як Велика Британія, США, Канада, Швеція й Данія.

— Головна ідея проведення курсів підготовки із залученням іноземних інструкторів полягає у підвищенні бойових та оперативних спроможностей національного флоту, — зазначив командувач ВМС ЗС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа. — Пріоритетними напрямами підготовки за програмою ORBITAL є підготовка корабельно-катерного складу, підрозділів морської піхоти й оперативна підготовка штабних офіцерів. Лише за минулий рік було реалізовано шість заходів підготовки для екіпажів плавскладу. Цьогоріч уже проведено 5 заходів підготовки в рамках програми ORBITAL. Найближчим часом до Одеси планується захід британського патрульного корабля в рамках операції ORBITAL. Спільно з британськими партнерами буде двотижнева підготовка українських військових моряків з числа плавскладу з безпосереднім виходом у море.

Загалом у 2021 році для особового складу Флотилії та Морського командування ВМС ЗС України заплановано провести курси з підготовки вахтових офіцерів, питань висвітлення надводної обстановки, логістичного й оперативного планування, а також очікується менторська допомога з питань боротьби за живучість корабля.

Важливим перспективним напрямом реалізації спільних заходів підготовки в рамках операції ORBITAL є підготовка і навчання екіпажів для майбутніх кораблів, які планують будувати Україна разом з Великою Британією.

Варто нагадати, що ВМС України вже мають досвід підготовки екіпажів катерів іноземного виробництва. Це фахова підготовка особового складу патрульних катерів типу «Айленд», отриманих від США. Цьогоріч буде завершена підготовка українських екіпажів для трьох американських катерів, які мають надійти до України. Загалом у складі ВМС буде 5 екіпажів, які пройшли відповідну професійну підготовку та отримали допуск до експлуатації катерів цього класу.

Командувач ВМС ЗС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа також розповів британським партнерам про особливості процесу переходу підрозділів національного військового флоту на стандарти та процедури НАТО.

— Проведено важливу роботу з розмежування повноважень органів військового управління. Відповідно до стандартів НАТО функції підготовки, а це генерування сил, а також функцію застосування сил виконують різні органи управління. У ВМС ЗС України ці функції розділено. Морське командування виконує функцію застосування, а флотилія, яку сформовано минулого року, наразі займається підготовкою корабельно-катерного складу, здійснює злагодження підрозділів, має всебічно їх забезпечувати й утримувати в постійній бойовій готовності до застосування, — наголосив контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

— Ми впроваджуємо у нас стандарти організації управління, що діють в арміях країн — членів НАТО. Великобританія для нас є зразком організації системи управління флотом, і співпраця з ORBITAL дуже корисна для національних Військово-Морських сил України, — додав командувач українського військового флоту.

Контр-адмірал Олексій Неїжпапа висловив слова вдячності екс-керівнику тренувальної місії ЗС Великої Британії ORBITAL полковнику Джонатану Кітсону за якісну роботу щодо організації проведення спільних заходів підготовки особового складу та підрозділів ВМС України.

Керівник національних ВМС підкреслив, що в умовах сьогодення підтримка британських партнерів вкрай важлива. Також він зустрівся з новим керівником операції ORBITAL полковником Джеймсом Турстеном. Новопризначений керівник британської місії зазначив, що Великобританія надавала, надає та надаватиме всебічну підтримку Україні.

Служба зв’язків з громадськістю командування Військово-Морських сил Збройних Сил України.

Фото Служби зв’язків з громадськістю командування Військово-Морських сил Збройних Сил України.