Фахівці Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки, спільно з фахівцями ПАТ «Мотор Січ», провели спеціальні випробування вертольота Мі-8МСБ-В, оснащеного некерованими авіаційними ракетами (НАР) типу С-13.

На вертольоті адаптували світлотехнічне обладнання під застосування окулярів нічного бачення, тобто реалізували режим «Примара».

Цей комплекс забезпечує, порівняно з базовою версією вертольота Мі-8Т, значне зменшення споживання палива — залежно від умов експлуатації, від 20% до 30% (і, відповідно, збільшення дальності польоту), підвищення на 30% експлуатаційного ресурсу силової установки і збільшення ефективності експлуатації вертольота.

Довідково

У процесі модернізації вертольота Мі-8МСБ-В виконується ремоторизація (турбовальні двигуни ТВ2-117 замінюються на нові, більш потужні, українського виробництва) та встановлюється сучасне бортове обладнання, а саме — навігаційно-зв’язкова система, картографічно-планова система з модулем супутникового зв’язку, нова система керування зброєю, вітчизняні засоби захисту від ракет, спеціальне десантно-транспортне обладнання тощо.

Мета випробувань — розширення експлуатаційного діапазону застосування такого типу ракет; підтвердження достатності запасів газодинамічної стійкості нових вертолітних двигунів при застосуванні НАР типу С-13 у всьому експлуатаційному діапазоні застосування; забезпечення застосування з цього типу вертольота всієї номенклатури НАР типу С-13 (осколково-фугасної, проникаючої, об’ємно-детонуючої тощо), значні запаси яких є на арсеналах зберігання.

Оснащення вертольота Мі-8МСБ-В цим типом авіаційного озброєння значно розширює бойові можливості вертольота (передусім ударні) в цілому, адже для НАР типу С-13 дальність ураження цілей з горизонтального польоту та пікірування становить 4,5 кілометра, а при їх застосуванні з режиму кабрирування — 10 км. Сама ж НАР типу С-13 значно ефективніша за НАР типу С-8, що підтверджено досвідом їх застосування.

До того ж оновлений варіант озброєння вертольота Мі-8МСБ-В може включати одночасно 2 блоки НАР типу С-13 (боєкомплект 10 НАР) і 2 блоки НАР типу С-8 (боєкомплект 40 НАР), що значно підвищує бойову потужність вертольота.

За результатами виконаної частини спеціальних випробувань фахівці інституту повністю підтвердили можливість застосування такого типу озброєння у всьому визначеному експлуатаційному діапазоні, відпрацьовані пропозиції щодо удосконалення методики застосування вертольота Мі-8МСБ-В з таким типом озброєння в цілому, уточнені прицільні дані, а також повністю підтверджена можливість застосування НАР типу С-13 з режиму висіння вертольота.

На вертольоті Мі-8МСБ-В, який проходить спеціальні випробування, фахівці ПАТ «Мотор Січ» замінили штатне скло кабіни екіпажу на броньоване, що здатне витримувати пряме влучання бронебійних куль калібру 7,62 з дистанції 100 м. Фахівцями ДНДІ ВС ОВТ успішно були завершені відповідні наземні і льотні випробування цього броньованого скла, яке за висновком випробувань рекомендовано до застосування.

Довідково

НАР типу С-13 призначена для знищення броньованої техніки і живої сили противника, що перебувають в особливо міцних залізобетонних укриттях.

Прес-служба Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки.

Фото прес-служби Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки.