Богдан Станіславський (на знімку праворуч): шанс для розвитку.

Виростити для власних потреб понад десяток качок та курей із подарованого молодняку на Івано-Франківщині стало реальністю. Таку нагоду мають родини, які стали учасниками пілотного проекту «Мулард 20/6», що його започаткувала громадська організація «Файні ябка 57».

Учасники проекту отримують на вибір по двадцять каченят породи Мулард або курчат Бройлер Росс 308. Вирощують їх протягом трьох місяців у власних господарствах і повертають шістьох дорослих птиць. Решту залишають собі. Тож господарі зацікавлені в тому, щоб молодняк не тільки вижив, а й набрав ваги та жирку.

Увесь цей час працює гаряча лінія проекту, де можна отримати консультацію щодо догляду за птицею та поради ветеринарів. Громадська організація також пропонує корми від виробників — партнерів проекту.

Соціально-економічний проект «Мулард» громадська організація «Файні ябка 57» започаткувала торік. У ньому взяли участь майже 600 учасників із Коломийського, Косівського й тодішніх Тлумацького, Городенківського й Тисменицького районів. Щоправда, тоді сім’ї брали на відгодівлю тритижневий молодняк качок породи Мулард за схемою 20/3, тобто треба було віддати трьох дорослих птиць.

За дотримання всіх рекомендацій качка може набрати й до шести кілограмів. Однак кожен виходив із власних можливостей: десь краще годували, десь гірше. Хтось купував корми, хтось обходився підніжним та харчовими відходами. Тож у середньому птиця важила 3,2—3,5 кг. Була й сім’я рекордсменів із села П’ядики Коломийського району, які повернули ваговитих качок — по 5,1 кг. За таке досягнення господиня дому Ганна Світлик отримала сертифікат, згідно з яким цьогоріч на відгодівлю мають уже 23 каченят.

«Ми вдячні кожному учаснику першого етапу за безцінний досвід. Врахували всі нюанси: власні витрати, подорожчання електроенергії, молодняку, кормів. Тепер так само даємо двадцять пташенят, але повернути потрібно шість дорослих особин. За побажанням громад роздаємо й курчат. Надалі хочемо розширити співпрацю з фермерами, які мають змогу утримувати більше птиці», — розповідає координаторка проекту Інна Ткачук.

Торік десятину від отриманої після відгодівлі дорослої птиці ГО «Файні ябка 57» передала на потреби благодійного фонду «Карітас Коломийської єпархії УГКЦ». Основною місією його діяльності є надання соціальної та матеріальної допомоги тим, хто опинився в кризових ситуаціях. Доброчинці працюють у багатьох локаціях. Приміром, збирають продукти під час започаткованої очільником УГКЦ Блаженнішим Святославом Шевчуком Всеукраїнської акції «Нагодуй бідного», організовують харчування в їдальнях фонду.

Фонд опікується Будинком нічного перебування для безхатченків у Коломиї, Будинком Милосердя Святого Миколая Чарнецького для перестарілих та одиноких осіб у Ковалівці. До Воскресіння Христового благодійники підготували великодні кошики для літніх одиноких людей, осіб з інвалідністю та внутрішньо переміщених осіб, сімей загиблих в АТО/ООС бійців та ветеранів війни, дітей-сиріт і напівсиріт, постраждалих від стихії родин.

Дуже велику підтримку проект ГО «Файні ябка 57» має від духовенства. Приміром, Косівський декан о. Роман Іванюлик зорганізував вірян храму святого Василія Великого. Парафіяни отримали молодняк та успішно виконали умови проекту.

Такий приклад надихає й інших, тож охочих продовжити співпрацю із «Файні ябка 57» є чимало.

«Ця акція вчить нас, що праця є необхідною не лише для нашого пожитку, а й для вияву милосердя», — акцентує о. Роман.

«Проект — не тільки нагода для сімей отримати екологічно чисте м’ясо та навчитися заробляти, а й створення нових економічних зв’язків», — наголошує голова Коломийської міської територіальної громади Богдан Станіславський, який стояв біля витоків ГО «Файні ябка 57». — Наша історія неодноразово доводила те, що в об’єднанні українці досягали небаченого успіху. Одним із прикладів цього твердження є кооперація. Це був інструмент, завдяки якому наші предки почувалися фінансово незалежними, розвивали й підтримували свою громаду. На цих засадах маємо рухатися й тепер».


Учасник проекту о. Роман Іванюлик.

Івано-Франківська область.

Фото надано «Файні ябка 57».