Показники виявились нижчими від минулорічних на 1,8%. Однак у середньому по державі падіння темпів розвитку АПК становило 4,8%, тож область виявилась одним із аграрних лідерів.

Тоді як на одного українця протягом січня—березня було вироблено сільгосппродукції на 705 грн (у постійних цінах 2016 року. — Ред.), на Сумщині з розрахунку на кожного жителя її одержали на 839 грн. Числа нібито невеликі, але важливіші не суми у гривнях, а пропорції. Їх у Департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації наводять, посилаючись на офіційні статистичні дані, які вираховуються за специфічними критеріями. У Департаменті АПК ОДА також повідомляють, що за темпами розвитку сільгоспвиробництва у першому кварталі Сумщина посіла сьоме місце в державі.

Зниження показників відбулося через пандемію та пов’язані з поширенням ковіду карантинні обмеження. Однак підприємства пережили ці негаразди значно успішніше, аніж особисті селянські домогосподарства. Тоді як в останніх відбулось більш як п’ятивідсоткове падіння, агрофірми у січні—березні нинішнього року забезпечили зростання валового виробництва на рівні 4,1%. Окрім пандемії, на ситуацію в АПК істотно вплинула погода. Через безупинні дощі та неможливість проведення агротехнічних заходів на Сумщині не вклалися в оптимальні строки сівби ярих зернових і зернобобових культур.

Навесні засіяно майже 470 тис. га, а це становить лише 55% від прогнозного показника. Станом на 11 травня гречкою засіяли лише 19% запланованої площі, а соєю — 5%.

Тим часом у Департаменті агропромислового розвитку ОДА запевняють: тільки-но встановиться оптимальна погода, сільгоспвиробники надолужать відставання і зроблять необхідний заділ для майбутнього урожаю. Він може бути таким же високим, як і в попередні роки, бо земля отримала для цього найважливіший ресурс — достатню кількість вологи.

Сумська область.

Фото з сайту sumy.depo.ua