А отже, були й доступніші для люду із скромними заробітками. Та сьогодні пересічних херсонців роздрібні ціни на вітамінну продукцію не так приваблюють, як жахають. Адже їх стартова ціна виявилася «непідйомною» для багатьох родин, і знижується, як для кінця весни, напрочуд повільно. Міркуйте самі: протягом останнього місяця тепличні огірки, що їх вирощують на лівобережжі Дніпра, подешевшали з 50 до 35 гривень за кілограм, картопля — з 60 до 50 гривень. Порадувала хіба що редиска, ціна якої впала з 50 до 20 гривень за кіло. А от вітчизняні полуниці щойно з’явилися на прилавках, і вже «кусаються»: 150 гривень за кілограм. До того ж їхня ціна впродовж тижня не впала ні на гріш!

Покупці нарікають на посередників: мовляв, тримають ціну, аби заробити якнайбільше. Та високі нині не тільки «накрутки» комерсантів, а й витрати сільськогосподарських виробників, пояснюють аграрії.

«Весна для Херсонщини цього року виявилася нетиповою. Замість сонечка — часті дощі, замість тепла — денна прохолода із нічними приморозками, — розповідає директор відомого фермерського господарства «Курінь» під Херсоном Микола Халупенко. — Для озимих така погода сприятлива, а от для городини й городників — не дуже. По-перше, пік дозрівання ранніх овочів «відсувається» на два-три тижні порівняно з минулими роками. А по-друге, підскочили витрати на їх вирощування: адже через приморозки теплиці довелося опалювати навіть у квітні, чого на Херсонщині раніше не траплялося. А опалення — це кубометри дров чи газу: і те, і те зараз дорогезне. А вартість палива накладається й на ціну врожаю, от і виходить він дорогим».

Зниження ціни на городину й полуниці аграрії радять очікувати не раніше, ніж на ринки та в магазини підуть польові, а не тепличні овочі й ягоди. З огляду на прохолодну погоду, цього слід чекати десь у другій половині червня. А до того товар на прилавках тільки відлякуватиме покупців нулями у своїх цінниках.

Херсонська область.