Коли «ввічливі зелені чоловічки» рушили на територію України, Віталій з товаришем пішли до військкомату і добровільно попросилися на війну. Так він потрапив до однієї з механізованих бригад. На полігоні на впевнені дії високого кремезного військового звернули увагу командири і долучили його до підготовки мобілізованих бійців. Віталій пройшов курси підготовки під керівництвом інструкторів армії США і почав навчати тих, хто готувався вирушати на схід. Він і сам не раз рвався на передову, але керівництво не відпускало досвідченого інструктора. Сотні підготовлених Віталієм і його товаришами піхотинців досить професійно воювали на сході, багато з них завдяки вимогливості інструктора залишилися цілими і неушкодженими.

Термін служби за мобілізацією у Віталія підійшов до кінця, і він повернувся до рідного села, до сім’ї. Але не надовго. Війна тривала, і Віталій розумів, що його військовий досвід не буде там зайвим.

З військкомату Віталія направили до артилерійського підрозділу механізованої бригади, де він згодом уже став командиром потужної самохідної гаубиці 2С3 «Акація». Завданням самохідників була підтримка піхотинців у разі потреби. Не раз

Віталій і його підлеглі виручали піхотинців, «гасили» вогневу активність ворога. А для цього гармаші постійно тренувалися, щоб бути завжди готовими до непередбачуваних ситуацій. А навчати їх було і є кому. Командир дивізіону воює з перших днів російського вторгнення, нагороджений за успішні дії волинських гармашів на маріупольському напрямку орденом Богдана Хмельницького III ступеня, є й інші військові, які на війні з перших днів.

Служба нашого земляка підходить до завершення. Скоро Віталій повертається до рідного села. Чоловік скучив за сином, котрому якраз у день нашого знайомства виповнилося вісім років.

— Хочу трохи відпочити, побути з сином, допомогти по господарству мамі, — каже Віталій.

Чоловік планує і надалі продовжувати службу в армії, бо відчуває, що то його справа, можливо, десь ближче до дому, щоб бачити, як росте син.

Сергій ЖМУРКО, #АрміяInform_

Хмельницький.

Фото автора.