Зробити це можна до вересня нинішнього року, при цьому призначена субсидія буде з травня, незалежно від часу подання документів.

Принциповим положенням нових правил призначення житлово-комунальних субсидій є завершення процесу їх монетизації. Відтепер усі субсидії громадянам будуть розраховуватися та виплачуватися виключно в готівковій формі, що дасть можливість громадянам оперативно управляти цими коштами і після оплати ЖКП розпоряджатися залишками коштів. Тим громадянам, які мають відкриті рахунки в АТ «Ощадбанк», вже зараз буде перераховано ці гроші, а тим, хто не має рахунків, потрібно їх відкрити.

Варто зазначити, що зміни в порядку отримання субсидій також торкнуться питання наявності декількох об’єктів житла. Якщо ви власник 3—4 квартир, то субсидію вам не призначать. Якщо у вас є квартира в місті та будинок у селі, то це не завадить отримати допомогу, якщо маєте житло на правах спільної власності. Крім того, новою постановою уряду збільшено суму депозиту до 100 тисяч (раніше було 56 750 грн), яка дає право претендувати на субсидію, а також не будуть враховувати доходи від розміщення депозитів.

Усі ці нововведення мають діяти з 1 травня, а заяви, які вже подано, мають розглядатися з урахуванням зміни законодавства, що відбулися цього тижня.

Важливо

Для призначення житлової субсидії (у тому числі, на наступний період) відповідно до травневих змін, необхідно було подати нові заяву та декларацію. Однак цієї середи (19 травня) уряд вніс зміни до порядку призначення субсидії, і тепер для переважної більшості громадян вони будуть перепризначені автоматично, без подання заяви.

Проте відмовлять у субсидії, якщо хтось із членів сім’ї або складу домогосподарства:

— протягом року до звернення по субсидію купив земельну ділянку, квартиру, транспортний засіб, цінні папери, віртуальні активи та інші товари довгострокового вжитку на суму понад 50 тис. грн;

— на момент призначення субсидії має на банківському рахунку кошти, загальна сума яких перевищує визначену постановою суму (до 100 тисяч);

— за рік до звернення по субсидію купив іноземну валюту або банківські монети на суму понад 50 тис. грн;

— перебував за кордоном безпосередньо понад 60 днів (без урахування відрядження, лікування, навчання або догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку);

— не навчався, не працював і не мав офіційного статусу безробітного за інформацією податкової та Пенсійного фонду;

— володіє транспортним засобом (крім мопеда та причепа), з дати випуску якого пройшло менше п’яти років, або якщо в сім’ї є більше одного автомобіля, з дати випуску якого пройшло менше 15 років;

— має заборгованість із аліментів понад три місяці.

Також субсидія, як і раніше, не призначається, якщо площа житла становить більше 130 кв. метрів для квартири і більше 230 — для будинку або є заборгованість за комунальні платежі.

Водночас стосовно випадків призначення субсидії за рішенням комісій, то тепер субсидії призначатимуться органами соціального захисту населення самостійно на підставі наданих громадянами документів. Таким чином, домогосподарствам, які отримували субсидію за рішенням зазначених комісій, субсидія буде призначена на наступний період безпосередньо органами соціального захисту населення, а термін розгляду заяв скоротиться втричі. 

Як наголосив заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко, з урахуванням децентралізації влади і надання повноважень на місця цим питанням тепер займаються територіальні громади, в тому числі, в старостинських округах. Тобто стосовно отримання субсидії можна звернутися до старости, виконкому територіальної громади, до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення територіальної громади, ЦНАП територіальної громади. Документи можна заповнити власноручно та направити поштою. Також найближчими днями буде відкрито оновлений веб-портал для оформлення житлових субсидій онлайн. Будь-хто з претендентів на оформлення житлової субсидії матиме змогу заповнити відповідні документи в електронному вигляді, підписати їх і направити дистанційно.

Цитата

Міністр соціальної політики України Марина Лазебна: «Рішення про призначення житлових субсидій таким домогосподарствам буде здійснено в автоматичному режимі органами соціального захисту населення на підставі інформації Мінфіну за результатами проведеної верифікації. Таким чином, призначення житлової субсидії на наступний період домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2020—2021 років, буде проводитися без звернення громадян». Але є винятки — «це ті, які отримували субсидію у грошовій безготівковій формі, ті, в кого вона була призначена за фактичним місцем проживання, і ті, яким субсидія була призначена без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні, які не проживають за місцем реєстрації. Тобто цим людям треба буде подати нові заяви і декларації». Таким чином, лише 15% домогосподарств необхідно буде оновити документи для її отримання, а понад 2,5 млн домогосподарствам субсидія на наступний період призначатиметься автоматично без їхнього особистого звернення».

Фотоетюд Сергія КОВАЛЬЧУКА.