— Убезпечити споживачів медіапродуктів від впливу спотвореної інформації, маніпулювання свідомістю можна лише за умови істотного оновлення технічних засобів, — зазначив Богдан Червак, перший заступник голови Держкомтелерадіо України, відкриваючи засідання круглого столу. — Адже досі є проблемним покриття відповідним сигналом території України, особливо ОРДЛО, а також Криму. Тож донесення інформації потребує додаткової координації зусиль держави та громадського сектору.

Директор Укртелерадіопресінституту Ярослав Літинський, вітаючи учасників заходу, запросив відомства, які вони представляють, до активної співпраці з навчальним закладом. Адже Укртелерадіопресінститут успішно реалізує навчальний план з курсу медіаграмотності, протидії спотвореній інформації та маніпуляціям. Семінари і лекції з обговорюваної тематики мають попит серед працівників друкованих та електронних ЗМІ, а також соціальних мереж. Тож співпраця Укртелерадіопресінституту з відомствами, котрі ведуть боротьбу за інформаційну безпеку держави, має великий потенціал для досягнення спільної мети.

Директор Українського НДІ спеціальної техніки та судових експертиз СБУ, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Андрій Свінцицький висловив думку про необхідність виробити в ході дискусії спільні рекомендації для подальшої співпраці, скоординувати дії в убезпеченні інформаційної сфери від маніпуляцій.

Керівниця Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Любов Цибульська зазначила: щойно створена структура планує зосередитися на стратегічних комунікаціях, просуванні позитивного вітчизняного наративу, а також адвокації Української держави в протидії дезінформації з боку РФ на міжнародній арені.

Позитивні новини про Україну, суспільно важлива інформація, проведення опитувань, — такі потреби в медіапродуктах мають мешканці східних регіонів та Криму. Про це, ґрунтуючись на соціологічних дослідженнях, розповів присутнім Олексій Тарабукін — генеральний директор Директорату інформаційної політики Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Дуже корисну інформацію про таємні темники пропагандистів «ДНР» та сутність нарад з медіапланування «ДНР» повідомив присутнім учасникам круглого столу координатор проекту «Інформаційний опір» Юрій Карін. Розуміння цих технологій надає можливість ефективно протидіяти і вживати превентивних заходів у боротьбі з фейками.

Під час дискусії представники Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, Міністерства культури, журналісти та громадські активісти порушили проблеми виявлення, ідентифікації та знешкодження, спростування фальшивих повідомлень в інформаційному просторі держави. Також обговорили й необхідні заходи задля збільшення каналів, якими має доноситися до споживачів медіапродуктів достовірна інформація.

Рекомендації міжвідомчого круглого столу, організованого Українським НДІ спеціальної техніки та судових експертиз СБУ спільно з Укртелерадіопресінституту за участі Держкомтелерадіо, будуть враховані в діяльності центрів з боротьби з дезінформацією.

Модерував захід викладач Укртелерадіопресінституту Володимир Польовий.

Світлана ПИСАРЕНКО, викладачка Укртелерадіопресінституту.

Фото надано автором.