Даніель Хоуп (ліворуч) і Олексій Ботвінов під час виступу на Odessa classics торік.

Саме таке завдання ставили перед собою 7 років тому народний артист України Олексій Ботвінов, який задумав проведення фестивалю Odessa classics, і заслужений журналіст України Ігор Покровський — організатор фестивалю «Золоті скрипки Одеси». Обидва свята музики стали найграндіознішими за роки незалежності нашої країни. Заради участі в них свої гастрольні графіки перекроюють найвідоміші виконавці та колективи.

Велика музика має звучати завжди

— Я мрію організувати фестиваль, який став би знаковим не тільки для Одеси, а й для всієї країни. Я хотів би, щоб уже дуже скоро Odessa classics став головним фестивалем у Східній Європі, — каже Олексій Ботвінов. — Тому ми робимо все можливе, щоб фестивальна програма цього року була ще більш масштабною і сенсаційною.

Справді, з 2 по 11 і 24 червня в Одесі виступлять 5 оркестрів: Національний симфонічний оркестр України (Київ), Одеський національний філармонічний оркестр, симфонічний оркестр Хайфи, оркестри із Цюриха і Брюсселя.

Перед одеситами та гостями міста свою майстерність продемонструють феноменальний скрипаль із Британії Даніель Хоуп, найпопулярніший у Європі молодий піаніст, француз Люка Дебарг, уперше в незалежній Україні виступить геніальний піаніст Євген Кісін (Ізраїль) — він виступав на одеській сцені, ще будучи підлітком-вундеркіндом.

Особливою подією фестивалю стане європейська прем’єра концерту для скрипки, фортепіано та оркестру володаря Оскара за музику до кінофільму «Тигр, що підкрадається, дракон, що зачаївся» композитора Тан Дуна (Китай, США).

У рамках фестивалю відбудуться п’ять концертів сучасної української музики, художня виставка «Нонконформісти», Всеукраїнський конкурс юних виконавців ім. С. Могилевської, майстер-класи видатного скрипкового педагога Захара Брона (свою участь у фестивалі він присвятить 150-річчю П. Столярського).

За будь-якої погоди 4 червня відбудеться безплатний концерт просто неба, на Потьомкінських сходах, що за попередні 6 років уже встиг стати яскравою візитівкою Odessa classics.

Пам’яті Петра Столярського

Фестиваль «Золоті скрипки Одеси» — єдиний на всьому світовому просторі скрипковий фестиваль, у чому й полягає його безсумнівна винятковість, оригінальність і популярність. Спочатку його задумав Ігор Покровський — випускник Одеської спеціальної музичної школи ім. П. Столярського як свято-зустріч однокашників, представників однієї виконавської школи. Але виявилося, що педагогічний геній Петра Столярського був настільки великий, що сьогодні вже не знайти жодного серйозного симфонічного оркестру у світі, де не виступали б представники школи ім. П. Столярського. Є цілі династії музикантів, які з гордістю зараховують себе саме до цієї школи.

Кожен фестиваль мав свою ідею. Один називався «Батьки і діти», де в концертній програмі на сцену виходили представники музичних династій. Потім був «Примара скрипки в Опері» — звучали скрипкові фантазії на оперні теми із симфонічним оркестром і співаками. Четвертий фестиваль називався «Спадкоємці царя Давида» — на ньому виступали учні великого Давида Ойстраха. У цьому році виступи на «Золотих скрипках Одеси» присвячуються 150-річчю Петра Столярського.

Хоча фестиваль цього року триватиме з 13 по 20 вересня, шанувальники музики із США, Швейцарії, Німеччини, Великої Британії, Польщі, які скучили під час карантину за живим звучанням великих творів у концертних залах, уже замислюються про бронювання квитків на концерти фестивалю. З кожним роком гостей з-за кордону приїжджає дедалі більше.

— Головні завдання фестивалю — не тільки музика, не тільки імідж Одеси, хоча це чудово, що європейці їдуть у наше місто, — вважає Ігор Покровський. — Головне, що це дає можливість зацікавити батьків і дітей скрипкою. За стільки років я побачив багатьох малюків, які йдуть із футлярами за руку з мамою або бабусею в музичну школу. Це мене тішить найбільше. У нас народжуються дітки, у яких гарні здібності до музики. І я сподіваюся, що до справжнього мистецтва вони обов’язково прийдуть, виступатимуть в найвідоміших залах світу, прославляючи традиції школи Столярського, якими по праву пишається Одеса.

Фото надано автором.